2024. április 29. - Péter

Üdvözlik a házelnök kezdeményezését

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) üdvözli Szili Katalin házelnök indítványát, hogy az Országgyűlés szakbizottsága tűzze napirendre a pedagógusok elleni atrocitásokat - közölte az érdekvédelmi tömörülés elnöke kedden az MTI-vel.
2008. március 25. kedd 13:21 - Hírextra

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn beszélt arról, hogy a parlament oktatási bizottságának elnökéhez fordul az elmúlt hetek tanárverései miatt. A házelnök az MTI-nek nyilatkozva elmondta: azt kéri Szabó Zoltántól, a testület elnökétől, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, tekintsék át, megfelelőek-e a jogszabályok, valamint azt, hogy szükséges-e javítani a diákok erkölcsi nevelésén, és ha igen, akkor miként lehet ezt a munkát elvégezni.

Szili Katalin azt is javasolja, hogy az oktatási bizottság működjön együtt a kérdésben a pedagógus szakszervezetekkel.

Kerpen Gábor szerint a testületnek át kell tekintenie a vonatkozó jogszabályokat azok alkalmazhatósága, illetve módosítása szempontjából.

"A PDSZ kész aktívan részt venni a helyzet és az okok feltárásában és megoldások megkeresésében" - közölte.

A PDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a kérdés nem újkeletű, ez a probléma a pedagógusok több éves tapasztalata. Közleményében felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt már több, közoktatási dolgozó elleni atrocitás is nagy figyelmet kapott. Ekkor fordultak a szakminisztériumhoz, hogy dolgozzanak ki közösen az oktatás minden szereplője - diák, szülő és pedagógus - közti verbális és fizikai erőszak terjedése elleni jogszabályt, illetve programot.

Ez a kérdés, amely sajnálatos módon azóta sem kapott kellő hangsúlyt sem a minisztérium, sem pedig az oktatási kerekasztalnak a munkájában, rendkívül fontossá vált, mert – amint azt a legutóbbi időszak bizonyítja – a diákság egy részében már követendő minta is a társaik, illetve nevelőik elleni erőszak.

"Olyan cselekmény (...), amelyet nem titkolni, letagadni illő, hanem videóra rögzíteni és hirdetni. Ezzel olyan új helyzet állt elő, amellyel a lehető legrövidebb időn belül foglalkozni kell és megoldást kell találni orvoslására" - írta az érdekvédő.

A PDSZ azt kéri az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, hogy a végezzen felmérést az atrocitásokkal kapcsolatban, vonják be a szakmai szervezeteket és a szakszervezeteket a munkába, és a Közoktatás-politikai Tanács a lehető legrövidebb időn belül tűzze napirendjére a kérdést.

Kerpen Gábor közölte: csatlakozik ahhoz a felhíváshoz is, amelyben közéleti személyiségek és civilek követelik, hogy a mindenkori kormányzat biztosítsa a pedagógusi hivatás korszerű anyagi és erkölcsi feltételeit. Az aláírók között szerepel Bogár László közgazdász, közíró; Galló Béla politológus; Gazsó Ferenc szociológus, egyetemi tanár; Hajdú János újságíró, nyugalmazott nagykövet; Kulin Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja, Szőllősi Istvánné tanító, a Pedagógusok Szakszervezetének volt főtitkára és Tamás Gáspár Miklós filozófus, tanár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását