2024. április 25. - Márk

Százmillió dollár kártérítést fizetnek

Százmillió dollár kártérítésre kötelezte a San Diegó-i legfelsőbb bíróság a Starbucks kávéházláncot, mert a vállalat a borravalók egy részétől hosszú évek óta megfosztja pultosokat - baristákat - az üzleteiben.
2008. március 21. péntek 20:42 - Hírextra

A legfelsőbb bírósági ítélet szerint a seattle-i központú óriáscég megsértette azt az állami törvényt, amely szerint a főnökök és felügyelők nem részesedhetnek a borravalókból. E törvény értelmében a borravalók kizárólag az alkalmazottakat illetik meg, az alkalmazóknak, a vezetőknek nincs joguk elvenni tőlük.

A Starbucksnál azonban az a gyakorlat, hogy a minden héten a közösbe tett borravalókat nemcsak a pult mögött dolgozó baristák között, hanem a műszakfelügyelők között is szétosztják.

A pert 2004-ben indította el a cég egyik volt alkalmazottja, majd 2006-ban úgynevezett tömegkeresetté emelkedett az ügy, vagyis ezernégyszáz kaliforniai kávéház százezer egykori és jelenleg is alkalmazásban álló baristájára terjesztették ki 2000 októberéig visszamenőleg. Ezért ilyen hatalmas a kártérítés összege.

A Starbucks vezetősége azonnal fellebbezni kíván, mert "alapvetően igazságtalannak és esztelennek" tartja az ítéletet. A cég szerint ugyanis a felügyelők számos ugyanolyan feladatot látnak el az üzletekben, mint a baristák, és amikor a vásárlók borravalót adnak, akkor az ő munkájukat is honorálják, nemcsak a kávékészítőkét. Bonyolult jogi kérdés, hogy a műszakfelügyelők a cégvezetőséghez tartozónak tekintendők-e vagy sem.

A Starbucks a világ legnagyobb kávéházláncolata, amelynek több mint 15 ezer üzlete működik 44 országban. Meg nem erősített hírek szerint a Starbucks tervezi, hogy 2008-ban megjelenik a közép-európai piacon, így Budapesten, Prágában és Lengyelországban összesen húsz kávézót nyitna meg. Bécsben kilenc Starbucks-üzlet működik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását