2024. április 27. - Zita

Denevérvédelem és panelfelújítás

Szolnok egyik tízemeletes panelházának felújítása során védelmet kaptak homlokzati hézagokban már régóta élő denevérek; az épület déli homlokzatán, a két paneltömb között a munkálatok során kis hézagokat hagytak a kivitelezők, amelyek sem esztétikai, sem
2008. március 20. csütörtök 15:33 - Hírextra
A denevérek megmentése a természetvédők kezdeményezésére, a lakók belegyezésével történt, és a kivitelezők rugalmasságának köszönhető - közölte Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

A példaértékű kezdeményezés kapcsán Urbán elmondta: a denevérek kényszerűségből leltek a panelházak homlokzati hézagaiban otthonra. Ennek magyarázata, hogy a lakótelepeken az emberek mindennapi életét megkeserítő legyekből és szúnyogokból bőséges táplálékhoz jutnak.
Ráadásul az éjszakai életmódjuk és bizarr külsejük miatt sokak által nem kedvelt repülő állatok élettere beszűkült, mert már egyre ritkábban tudnak felfedezni olyan odvas fákat, pincéket amelyekben szívesen tartózkodnak.

Ha a panelházak hőszigetelését az előírások szerint végzik, az tragikus véget jelent a denevérek számára, mert légmentesen lezárt homlokzatokban rövid időn belül elpusztulnak. Most, hogy Szolnokon a kivitelező Szoltisz Kft. eleget tett a természetvédők kérésének, egy népes denevérkolónia maradhatott életben a város egyik felújított panelházánál.

A Magyarországon található denevérek az úgynevezett kis denevérek csoportjába tartoznak, többségük rovarevő, hazákban 23 fajuk él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását