2024. április 27. - Zita

Számított Budapest a szerb nagykövet visszahívására

Remélték, hogy nem fog bekövetkezni, de nem érte váratlanul a magyar Külügyminisztériumot a budapesti szerb nagykövet visszahívása - mondta Szentiványi Gábor külügyi szakállamtitkár, politikai igazgató szerdán az MTI-nek.
2008. március 19. szerda 21:55 - Hírextra

Sajnáljuk, de tudomásul vesszük a nagykövet visszahívását. A lépés nem teljesen meglepő: a szerb diplomácia részéről eddig is követett gyakorlat volt, hogy azon országok esetében, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét, egyrészt diplomáciai jegyzékben tiltakoztak, másrészt visszahívták az adott országba akkreditált nagykövetüket - mondta Szentiványi Gábor. Hozzátette: a magyar diplomácia reméli, hogy ez nem hat ki a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére.

A politikai igazgató kitért arra, hogy a nagykövet visszahívása nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását. A lépés valószínűleg nem fog fennakadást okozni a budapesti szerb nagykövetség mindennapi munkájában, nagykövet hiányában ideiglenes ügyvivők vezetik a diplomáciai képviseleteket.

Magyarország nem tervezi, hogy visszahívja belgrádi nagykövetét - mondta Szentiványi Gábor az MTI kérdésére.

A magyar kormány szerdán döntött arról, hogy elismeri független államként Koszovót. Magyarország a tervek szerint néhány napon belül a diplomácia kapcsolatot is felveszi az új állammal.

Szerbia diplomáciai jegyzékben tiltakozott a döntés ellen, Belgrád rosszallása jeléül hazahívta nagykövetét Budapestről. Hasonló tiltakozó jegyzéket kapott Horvátország is, amely szintén elismerte Koszovót.

Magyarország a 17. uniós tagállam volt az elismerők sorában, a világban több mint harminc ország tett hasonlóképpen Koszovó február 17-i függetlenségi nyilatkozata óta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását