2024. április 29. - Péter

Papok az emberkereskedelem ellen

Az emberkereskedelem elleni küzdelemre készíti fel papjait és papnövendékeit az Ukrán Görög Katolikus Egyház (UGKC), amely ebből a célból külön tankönyvet jelentetett meg számukra.
2008. március 19. szerda 16:10 - Hírextra
A külföldi munkavállalás és az ehhez gyakran társuló emberkereskedelem igencsak időszerű kérdés Nyugat-Ukrajnában, ahonnan tömegesen indulnak útnak nők és férfiak egyaránt a világ szinte minden tájára, hogy megélhetést találjanak maguk és családjuk számára. Az elvándorlás a térségben olyan súlyos társadalmi problémává vált, hogy annak kezelésébe bekapcsolódott a régióban domináns görög katolikus egyház. Becslések szerint ugyanis évente legalább 100 ezer ukrán esik emberkereskedők csapdájába.

Nagyon sok távoli faluban a görög katolikus pap az egyetlen "nadrágos ember", akihez a lakosok, a hívek tanácsért fordulhatnak kivándorlási ügyben. Ezért az egyház már korábban tanfolyamot szervezett Lviv (Lemberg) megye mintegy 340 görög katolikus lelkésze számára, hogy segítséget tudjanak nyújtani az útra indulóknak és támogathassák az emberkereskedelem áldozatául esett híveket és családtagjaikat.

Ekkor támadt az egyházi vezetőknek az ötlete, hogy tankönyvben foglalja össze a tudnivalókat. A kötet kiadására a Szambor-Drohobicsi Egyházmegye Karitász szervezete vállalkozott nemzetközi migrációs szervezetek anyagi támogatásával.

A március közepén megjelent tankönyv keresztényi, szociális és lélektani szempontból vizsgálja a migráció hátterét, megvilágítja az egyház lehetséges szerepét a kérdés gyakorlati kezelésében. A kötet tanácsokkal látja el az egyház papjait arra vonatkozóan, hogyan nyújthatnak lelki támaszt az emberkereskedelem kárvallottjainak és környezetüknek.

Külön fejezet foglalkozik a könyvben a migráció jogi aspektusaival, a jogsegélyezés lehetőségeivel az ukránok által leginkább migrációs célpontnak tekintett öt ország, köztük Csehország, Görögország, Olaszország és Portugália példáján.

Az UGKC következő lépésként azt tervezi, hogy a megjelent könyv alapján, a karitász szervezésében tanfolyamokat szervez papjai és szeminaristái számára a kivándorlás által leginkább érintett nyugat-ukrajnai térségekben.

A napokban közzétett statisztikai adatok szerint jelenleg 3-3,5 millió ukrán dolgozik külföldön, s csak két százalékuk munkavállalása legális.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását