2024. május 4. - Mónika, Flórián

Energiatermelésre fogják a hullámokat

Portugáliában üzembe helyezték a világ első úgynevezett hullámfarmját, amely a tengeri hullámok energiáját alakítja át elektromos energiává. A generátorokkal a tervek szerint 1500 otthon energiaigényét próbálják meg kielégíteni.
2008. szeptember 26. péntek 07:51 - Hírextra
Aki Portótól északra hajókázik az Atlanti-óceán portugál partvidéke mellett, jól teszi, ha óvakodik a tengeri kígyóktól. Persze nem a korábbi századok hajósai által leírt mitológiai szörnyektől, hanem Portugália legújabb áramforrásától, az úgynevezett hullámfarmtól.

A tengerparttól öt kilométerre állították üzembe ugyanis azt a piros, kígyóra emlékeztető szerkezet, amely a tenger hullámzásából termel elektromos áramot. A brit gyártók által Pelamisnak elnevezett eszköz a tengeren lebeg.

Négy különböző nagy csőből áll, ezeket kapcsolják össze az energiagenerátorok Miközben a hosszú, csőre emlékeztető részeket a hullámok ide-oda dobálják, a generátorokhoz kapcsolódó dugattyúk ki-be mozognak, és ez termeli az áramot.

A már üzembe helyezett kígyó mellé hamarosan két másikat is telepítenek. A project azonban korántsem haladt zökkenőmentesen. A kivitelezők egy évet csúsztak, mert meg kellett találniuk a módját, hogy a kígyók ne szakadjanak le a áramot a partra juttató kábelről.

A Pelamisnak a legzordabb és legviharosabb körülményeket is ki kell bírnia, hogy valóban sikeres lehessen. A tervezők számára kihívást jelentett a megfelelő víz alatti "konnektor" kidolgozása, de mostanra sikerült egy olyan eszközt létrehozni, amely 15-20 méterrel a tengerszint alatt lebeg, ennek ellenére nincs szükség búvárokra ahhoz, hogy csatlakoztassák a hullámgenerátorra.

Portugália célul tűzte ki, hogy vezetővé váljon az alternatív, megújuló energiaforrások terén. Az ország gazdasági minisztere érthető módon, büszkén jelentette be a hullámfarm átadását. "A megújuló energiaforrások a jövő energiaforrásai, és ez egy új ipari forradalmat hozhat el, ami újabb munkahelyeket fog teremteni" - fogalmazott Manuel Pinho.

Állásokat teremt, és védi a környezetet

Szavait alátámasztotta egy most kiadott ENSZ-jelentés, amely szerint az alternatív energiaforrások elterjedése több millió új állást teremt majd 2030-ig.

A miniszter szerint Portugália 2020-ra energiatermelésének 30 százalékát zöld forrásokból fedezi majd. Az egyenként 2,25 megawattot termelő kígyókkal a tervek szerint 1500 portugál otthon áram ellátását biztosítják majd.

Portugália már további 25 hullámgépet rendelt. Ezekkel 60 ezer tonna szén-dioxid kibocsátástól kímélik meg a környezetet, azaz kiváltanak egy hagyományos fosszilis tüzelésű erőművet.

Szakértők szerint a hullámenergia egyenletesebb teljesítményt nyújt, mint például a szélenergia, és így kevesebb gondot okoz bekapcsolása a nemzeti energiahálózatokba.

A portugál projekt eddig 9 millió euróba került, és a kormány azzal is segíti, hogy magas felvásárlási árat garantált a hullámenergiával termelt áramnak.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását