2024. május 2. - Zsigmond

Panaszos panaszos

Egy nagykanizsai választó úgy véli: a népszavazás során tett panaszát érdemben nem bírálták el a választási bizottságok; az OVB szerint viszont a fellebbezéseket jogszerűen utasították el.
2008. március 19. szerda 10:44 - Hírextra

A nagykanizsai Ferincz Jenő a március 9-ei népszavazáskor a szavazólapokon mindhárom kérdésre bejelölte a nem és az igen választ is, majd az általa így is szabályosnak tartott lapokat a helyi szavazatszámláló bizottság előtt le akarta fényképezni. Az esetről készült jegyzőkönyv szerint a választó eközben "véleményét nagy hanggal, több választópolgár előtt hangoztatta, a választópolgárokat minősíthetetlen hangnemben a szavazásban feltartotta".

A szavazatszámláló bizottság megtiltotta, hogy a férfi fényképet készítsen a szavazólapokról, és figyelmeztették arra, hogy csak a szavazás idejéig maradhat a helyiségben, mert ha azt nem hagyja el, rendőri segítséget kérnek. A férfi ezek után leadta a voksát, majd távozott, később pedig panaszt tett az eljárás ellen a Zala Megyei Területi Választási Bizottságnál.

A testület a beadványt elutasította azzal az indoklással, hogy a helyi szavazatszámláló bizottság helyesen cselekedett - erről Mester László, a választási iroda vezetőjének jogi helyettese akkor az MTI-nek is beszámolt.

Ferincz Jenő az elutasítás miatt az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fellebbezett. Beadványában arra hivatkozott, hogy egyrészt a helyi szavazatszámláló bizottság korlátozta őt jogaiban, amikor nem engedte meg neki a szavazólap lefényképezését, másrészt a területi választási bizottság nem állapította meg a mindkét választ bejelölő szavazólapjainak érvényességét. Szerinte a testület érdemben nem is döntött a panaszáról.

Az OVB március 14-ei döntésében elutasította a nagykanizsai választópolgár fellebbezését, amelyet nem tartott alaposnak. A testület internetes oldalán is olvasható határozat szerint a zalai területi választási bizottság helyesen járt el, amikor a jegyzőkönyv alapján elutasította a panaszt, miután a szavazó "nem jelölt meg olyan bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák azt a vélelmét, mely szerint a jegyzőkönyvben foglalt állítások valótlanok".

Az OVB alaptalannak tartotta a beadványozó állítását, hogy nem a kifogásban foglaltakat bírálták el Zalában. Az elutasítás indoka szerint "önmagában a szavazólapok lefényképezését hiába nem tiltja törvényi rendelkezés, ha azt a választópolgár olyan módon kívánja végrehajtani, amellyel zavarja a szavazás rendjét, illetve akadályoz más választópolgárokat". Az OVB megállapította, hogy a szavazatszámláló bizottságnak "nem csak joga, kötelessége is intézkedni, és helyreállítani a szavazás rendjét".

Helytállónak tartotta az OVB azt a zalai döntést is, hogy a szavazat érvényességét nem vizsgálták, miután a panaszos csak előrevetítette, hogy ha érvénytelennek tartják voksolását, az ellen jogorvoslattal kíván élni. Ez pedig az országos testület szerint "egy jövőbeli jogsértés vélelmezése, illetve ehhez kapcsolódóan jogorvoslati kérelem benyújtására irányuló szándék jelzése, így nem képezi az elbírálandó kifogás részét".

Ferincz Jenő szerdán az MTI-vel közölte: szándékában állt az elutasítások miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordulni, de a törvényben előírt - és a hétvége napjait is beleszámító - háromnapos fellebbezési határidőbe nem fért bele. Bár a felülvizsgálati kérelmet elkészítette, azt csak kötelező ügyvédi képviselettel adhatta volna be, erre pedig nem volt lehetősége.

A panaszos hozzátette: alkotmányellenesnek tartja, hogy mindössze három nap alatt van lehetőség az ehhez hasonló felülvizsgálati kérelmek benyújtására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását