2024. április 19. - Emma

Auschwitzi tanulmányútra küldenék a diákokat

A szlovák oktatási miniszter szerint helyénvaló lenne, ha a szlovákiai középiskolák diákjai a jövőben kötelező tanulmányutat tennének az auschwitzi haláltáborba, hogy személyes élményeket szerezzenek az ott végbement szörnyűségekről.
2008. március 19. szerda 18:27 - Hírextra

Dusan Mikolaj a készülő szlovák oktatási törvénnyel kapcsolatos új elképzeléseket ismertetve beszélt az elképzelésről, s jelezte, az utak költségeit a tárca fedezné.

Szlovák sajtóértesülések szerint az eddig önkéntes, a jövőben talán kötelező auschwitzi tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatos ötletet a pozsonyi székhelyű Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója, Pavol Mestan vetette fel, aki azért tárgyalt a tantárgybizottság elnökével, Robert Letzzel, mert a készülő történelemkönyvben mérsékelni próbálják a II. világháború alatt fennállt szlovák fasiszta bábállam elnökének bűneit.

A történetírás és a jog ugyanis a bábállam vezetőjét, a háborús bűnökért kivégzett Jozef Tisót teszi felelőssé a Szlovákiából haláltáborokba elhurcolt hetvenezer zsidó sorsáért. A pap-politikus Tisót a rendszerváltás óta a nemzeti érzelmű történészek, a szélsőjobboldali szervezetek és a klérus igyekszik tisztára mosni. Újabban olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy Tiso semmit sem tudott a zsidók elhurcolásáról. Hitelt érdemlő szlovák történészek szerint mindent a legapróbb részletekig tudott és szentesített is.

A kérdésben megszólaló oktatási szakemberek úgy látják, hogy az "auschwitzi szemle" az érzékenyebb tanulók lelkivilágában akár károsító nyomokat is hagyhat.

Jóllehet, a kormány az oktatási törvény új tervezetét már jóváhagyta, a miniszter most azt mondta, hogy abban semmi sem volt végleges, mindössze munkaváltozatról volt szó, a szeptembertől alkalmazandó törvény még képlékeny. Ennek értelmében az új javaslat szerint például a szlovák iskolákban csökkennének a szlovák nyelv és irodalom, a történelem, a földrajz és a választható idegen nyelvek oktatásának óraszámai. Mikolaj nem szólt arról, hogy a módosuló elképzelések milyen mértékben korlátoznák a magyar oktatási nyelvű iskolák magyar nyelv és irodalomóráinak számát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását