2024. május 3. - Tímea, Irma

Rohamtempóban terjed a HIV

Meredeken emelkedik az utóbbi években a HIV-fertőzöttek száma Csehországban - közölte hétfőn a prágai AIDS Centrum. "Nem kizárt, hogy egyfajta járvány kitörésének a kezdetén vagyunk. A baj legfőbb oka, hogy a csehek már nem félnek ettől a halálos betegség
2008. március 17. hétfő 14:25 - Hírextra

A hivatalos kimutatások szerint idén januárban 1063 HIV-vírussal fertőzött személyt tartottak nyilván Csehországban, míg öt éve, 2003 januárjában, csak 662 személy hordozta a vírust. A vészharangot az kongatta meg, hogy az idén januárban 21 újabb esetet vettek nyilvántartásba. Szakorvosi vélemények szerint ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy a HIV-fertőzöttek száma jóval nagyobb, mint ahányan a kimutatásokban szerepelnek.

"Nem tartom valószínűtlennek, hogy a HIV-fertőzéses betegek száma Csehországban már legalább 5000 körül van. A januári adatok figyelmeztetőek. Ha a továbbiakban is fennmaradna ez a tendencia, akkor az idén mintegy 250 új beteggel kellene számolnunk" - mondta a sajtóértekezleten az MTI tudósítójának Ladislav Machala. Más orvosi vélemények szerint a fertőzöttek száma akár 10 ezerre is tehető.

A helyzetet a cseh kormány is komolynak tartja, és az idei költségvetésben mintegy 17 millió koronát különített el a HIV-fertőzés elleni védelemre. Az AIDS-prevenciós program keretében a kormányzat ebből a pénzből támogatni fogja a tanácsadói központok működését, az ingyenes AIDS tesztek elvégzését, a válságcentrumok működtetését és a regionális AIDS Centrumok hálózatának a kiszélesítését és üzemeltetését.

"Siker, hogy jelenleg évente már több ezer cseh állampolgár veti alá magát az AIDS teszteknek. Ennek ellenére az a véleményem, az emberek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy az életükkel játszanak" - fejtette ki Ovi Procházka, szakorvos. Leszögezte: Bár a csehországi HIV-fertőzések mintegy 55 százaléka a melegek szexuális kapcsolatainak következménye, tény, hogy az utóbbi időben jelentősen megugrott a heteroszexuális életet élők körében is a fertőzöttség. "Ezen a téren különösen nagy a 20-25 éves kor közötti nők aránya" - jegyezte meg Ivo Procházka. Nagyon veszélyeztetettek a narkósok is.

Nemzetközi egészségügyi kimutatások szerint eddig világszerte mintegy 25 millió embert ölt meg az AIDS; hatékony gyógyszer és védőoltás egyelőre nincs ellene.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását