2024. április 18. - Andrea, Ilma

Bokros: Igazságos közteherviselés lenne a megoldás

A volt pénzügyminiszter szerint a "24. órában vagyunk" és megjegyezte, ha áprilisig nem történnek nagy elhatározások, és nem születnek új programok, akkor nem nagyon lehet arra számítani, hogy reformok valósuljanak meg, ami "végzetes" lenne az ország szem
2008. március 17. hétfő 11:11 - Hírextra
Igazságos közteherviselés lenne a megoldás Bokros Lajos szerint arra a problémára, hogy nem sokára félmillió ember maradhat nyugdíj nélkül Magyarországon.

Mindenki fizessen adót!

A szólás szabadságában a közgazdász professzor, volt pénzügyminiszter azt mondta: olyan ország kell, ahol nem járadékosok szeretnének lenni az emberek, hanem öntudatos járulék- és adófizetők.

Bokros szerint Magyarország a 2000-es évtized első néhány évében megakadt a fejlődésben. Lelassult a gazdasági növekedés, felszaporodott az infláció - mondta a professzor. Alig vannak beruházások, nagy a munkanélküliség. Az ország nemhogy nem zárkózik fel Nyugat-Európához, hanem leszakad Szlovákiától, Észtországtól, és más volt szocialista országokhoz képest is - tette hozzá.

Az igazságos közteherviselés megoldás lehet a problémára mondta Bokros Lajos és hozzátette: ez a mostani nem az, hiszen a társadalomnak mindössze egyharmada fizet egészségbiztosítási járulékot, és mindössze az egynegyede fizet személyi jövedelemadót.

Bokros szerint a magyar nép örökölt egy gondolkodásmódot, ami rég rossz. A közgazdász szerint a politikai osztály az írástudó értelmiség a mindenkori kormány igenis egyszerű, meggyőző szavakkal és a saját magatartásának a hitelességével bizonyíthatná be, hogy ez az állam már nem az az ellenség állam, ami több száz évig velünk szembefordulva működött, elnyomott bennünket, hanem most már arról van szó, hogy mi magunk közösen az okos nép, okos gyülekezeteként meghatározhatjuk, hogy mire költjük adóforintjainkat, ott van a parlament, abban tisztességes, komoly viták zajlanak, nem lopják el az állampolgárok pénzét - tette hozzá.

A CEU vezérigazgatója az is elmondta: az adócsökkentésről ős is szívesen beszélne, de ahhoz két dolognak kellene teljesülnie; az egyik, hogy a kormány a büdzsé kiadási oldalát rendbe teszi, " tehát nem költi, mint Magyarországon a bruttó hazai terméknek szinte a felét közszolgáltatások, közkiadások, szociálpolitika és egyéb támogatásokra."

A másik fontos tényező pedig az, hogy ma kevesek sok adót fizetnek, Bokros szerint sokkal több embernek kellene adót fizetni, mint ahányan ma teszik, és hozzá tette azt is a minimálbérért dolgozókat is be kell vonni a közteherviselés rendszerébe - tette hozzá a professzor.

Vészjósló előrejelzés

A közgazdász szerint "perceken belül félmilliónyi ember elfogadható nyugdíj nélkül fog maradni, mert olyanok a befizetések" - monda előrejelzésében a közgazdász. Bokros szerint azt kellene megértetni az emberekkel, hogy az "öregkori, idősköri nyugdíj az nem egy szociális juttatás".

A szociális juttatás az olyan, amit akkor is megkap az ember, hogyha nem fizetett egy fillér adót se, ezzel ellentétben a nyugdíj az egy megszerzett váromány, nyugdíjra akkor jogosult az ember, hogyha aktív életében a társadalombiztosítási nyugdíj keretén belül megfelelő mennyiségű társadalombiztosítási járulékot fizetett - tette hozzá.

Bokros a Gyurcsány-kormányt bírálva azt mondta A szólás szabadságában " akaratot néha látok, szaktudást kevésbé, hitelességet szinte egyáltalán nem" mindezt arra mondta, hogy szerinte mi kellene ahhoz, hogy Magyarország kitörjön a zsákutcából.

Bokros azt mondta: "a 24. órában vagyunk" és megjegyezte, ha áprilisig nem történnek nagy elhatározások, és nem születnek új programok, akkor nem nagyon lehet arra számítani, hogy reformok valósuljanak meg, ami " végzetes" lenne az ország szempontjából.
Forrás: hirado.hu/A szólás szabadsága
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását