2024. május 2. - Zsigmond

Benedek távozását követeli a Magosz

A Magosz szerint távoznia kell közéletből Benedek Fülöpnek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesének, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak egy ingatlanügyben - mondta Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója keddi sajtótájékoz
2008. május 27. kedd 12:41 - Hírextra
Az ügyben, amelyben várhatóan június 9-ig befejeződik a nyomozás, a Fejér Megyei Főügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsítja Benedek Fülöpöt, az agrártárca korábbi szakállamtitkárát és további három embert.

A nyomozás azért indult, mert egy 202 hektáros pákozdi ingatlant jogszerűtlenül vont ki művelésből való székesfehérvári földhivatal 2006. decemberében.

A Fidesszel szövetséges gazdaszervezet szövetségi igazgatója elmondta: az eljárás során merült fel annak a gyanúja, hogy a földhivatal az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására hozta meg határozatát.

Budai Gyula hozzátette: a pákozdi üggyel párhuzamosan egy újfehértói 450 hektáros ingatlan esetében is folyik a büntetőeljárás, amelyben szintén felvetődik Benedek Fülöp érintettsége.

Szerinte ebben az ügyben is egyértelmű, hogy Benedek Fülöp - a pályázaton vesztes gazdasági társasággal folytatott megbeszélése után - adott utasítást arra, hogy a Nemzeti Földalapkezelő nyilvánítsa érvénytelenné a pályázatot.

Szerinte akinek a neve két ilyen ügyben felvetődik, annak nincs helye a közéletben. Benedek Fülöp felmentését már kezdeményezni kellett volna, ártatlanság vélelme ide vagy oda - tette hozzá.

Hozzátette: Gráf József földművelésügyi miniszternek is le kellene vonnia a megfelelő konzekvenciát, abba kellene hagynia a struccpolitikát, és ezekekkel az ügyletekkel el kellene számolnia.

Arra a kérdésre, hogy milyen konzekvenciákra gondol, Budai Gyula azt mondta: korábban a miniszter azt ígérte, lemond, ha a tárca kezéből kikerül a földügyek irányítása, most pedig úgy tűnik, hogy Gráf József csak fut az események után, az agrártárca súlytalanná vált az állami földek értékesítése kapcsán.

A Magyar Nemzet múlt héten írt arról, hogy korrupció gyanújába keveredett a volt szakállamtitkár. Benedek Fülöp az ügy kapcsán kiadott közleményében azt írta: gyanúsítottként hallgatta ki még április 14-én a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség, de jogsértést nem követett el.

A volt szakállamtitkár a gyanúsítás ellen panasszal élt, de ezt a megyei főügyészség elutasította. Az elutasító döntés ellen a Legfőbb Ügyészséghez fordult Benedek Fülöp, hogy panaszát érdemben bírálják el, és szüntessék meg ellene az eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását