2024. május 2. - Zsigmond

Lewis Hamilton nyert

Lewis Hamilton nyerte vasárnap Melbourne-ben a Forma 1 idei első GP-versenyét, az Ausztrál Nagydíjat. A McLaren-Mercedes versenyzője rajt-cél győzelmet aratott. A második helyen Nick Heidfeld (BMW-Sauber) végzett, harmadiknak pedig Nico Rosberg (Williams)
2008. március 16. vasárnap 07:38 - Hírextra
Negyedik lett az idén a Renault-hoz visszatért, kétszeres világbajnok Fernando Alonso, akivel 2003 óta először fordult elő, hogy nem végzett Melbourne-ben a pódiumon.

A címvédő Kimi Raikkonen (Ferrari) öt körrel a vége előtt motorhiba miatt volt kénytelen feladni a versenyt, amelyet a 22 induló kocsiból mindössze heten fejeztek be. A kiesettek között volt a Ferrari másik pilótája, a brazil Felipe Massa is. A világbajnok finn végül aztán mégis szerzett egy pontot, mert a versenybíróság utólag diszkvalifikálta az eredetileg hatodikként zárt brazil Rubens Barrichellót, ugyanis a piros jelzés ellenére hajtott ki a boxutcából. Így Ra:ikkönen végzett a nyolcadik helyen.

Hamilton csapattársa, a finn Heikki Kovalainen lett az 5., míg a japán Nakadzsima Kazuki (Williams) a hatodik. A francia Sébastien Bourdais (Toro Rosso), aki korábban négyszer nyerte meg a Champ Car-sorozatot, első Forma 1-es versenyén két körrel a vége előtt állt ki műszaki hiba miatt, de így is megítélték neki előbb a 8., majd - Barrichello kizárása után - a 7. helyet, azaz két pontot szerzett.

"Remek verseny volt, amit a rajt pillanatától az irányításom alatt tartottam" - mondta az ötödik GP-győzelmét begyűjtő Hamilton, majd utalt a start utáni balesetre, amelynek következtében négy autó számára már véget is ért a viadal: "Az első kanyarnál kicsit izgalmas volt a dolog, de higgadt maradtam, s onnantól kezdve tulajdonképpen a saját tempómban haladhattam."

A címvédő Ra:ikkönen érthetően csalódott volt melbourne-i szereplésével.
"Természetesen nem örülök, hogy még befejeznem sem sikerült a futamot, de az egy pont is jobb a semminél. Még sok verseny van hátra és a későbbiekben minden megszerzett pont jól jöhet" - fogalmazott. "A motorral voltak problémáim, amit majd ki kell elemeznünk, de a kocsi amúgy jól működött. A rajt nem sikerült túl fényesre, de bízom benne, hogy hamar túllépünk a történteken és a következő, malajziai viadalon már igazán beszállunk a versenybe".

A végeredmény:
Ausztrál Nagydíj (58 kör, 307,574 km):
1. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 1:34:50.616 ó (átlag: 194,578 km/ó)
2. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 5.478 mp hátrány
3. Nico Rosberg (német, Williams) 8.163 mp h.
4. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 17.181 mp h.
5. Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 18.014 mp h.
6. Nakadzsima Kazuki (japán, Williams) 1 kör h.
7. Sebastien Bourdais (francia, Toro Rosso) 3 kör h.
8. Kimi Ra:ikkönen (finn, Ferrari) 5 kör h.

A vb állása az első futam után (még 17 van hátra):
pilóták:
1. Hamilton 10 pont
2. Heidfeld 8
3. Rosberg 6
4. Alonso 5
5. Kovalainen 4
6. Nakadzsima 3
7. Bourdais 2
8. Ra:ikkönen 1

konstruktőrök:
1. McLaren-Mercedes 14 pont
2. Williams 9
3. BMW-Sauber 8
4. Renault 5
6. Toro Rosso 2
7. Ferrari 1

Következik: Malajziai Nagydíj, Szepang, március 23.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását