2024. május 5. - Györgyi

Bereményi Hunyadi Jánosról készít filmet

Hunyadi Jánosról készít filmet Bereményi Géza, de habozás nélkül készítene Kossuthról és Petőfiről is. Erről a Berlinben tartózkodó író, rendező, forgatókönyv- és dalszövegíró az MTI-nek nyilatkozott vasárnap.
2008. március 16. vasárnap 15:30 - Hírextra
Bereményi Géza a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban tartott március 15-i megemlékezés fő szónoka volt. Örömmel említette, hogy a reformkor egyik legnagyobb személyiségét, Széchenyi Istvánt bemutató, A Hídember című filmjét az ünnep estéjén játszotta a Duna Televízió.

"Sok ilyen tervem van még" - hangoztatta Bereményi Géza, utalva arra: A Hídemberrel is egyik legfőbb célja az volt, hogy tanuljuk meg becsülni történelmünk legnagyobb alakjait. A másik cél pedig az, hogy "emberközelbe" hozza Széchenyi alakját, aki rendkívüli ember volt. Különleges kihívást jelentett filmen ábrázolni őt - tette hozzá.

Ami a terveit illeti, az első helyen Hunyadi János áll, de sorban ott van Kossuth és Petőfi is. "Mindegyikről tudnék játékfilmet csinálni" - jelentette ki, utalva arra, hogy a Hunyadiról, illetve a nádorfehérvári csatáról már filmet írt, amelyből az amerikaiak a Universal Studióban forgatókönyvet készítettek. Az elkövetkező időszakban derül majd ki, hogy megfilmesítik-e, Magyarországon ugyanis ez aligha történik meg, mert túl drága lenne.

"De habozás nélkül készítenék filmet Kossuthról és Petőfiről is". A magyar népnek szüksége van arra, hogy odafigyeljen a történelmi személyiségekre, és a film egy olyan médium, amely személyes közelségbe hozza ezeket a +szobrokat+, megmutatva őket érzelmeikkel, valódi létezésükben. A játékfilmeknek ezzel a képességével mindenképp élni kell."

Bereményi Géza elmondta, hogy most fejezte be egy televíziós film forgaókönyvét és a forgatást júliusban vagy augusztusban kezdi. Egy hetven perces tévéfilmről van szó. Szigorúan tartotta magát a pályázati kiíráshoz, amely szerint élő magyar író már megjelent írásából kell filmet csinálni. "S mivel én élő magyar író vagyok, egy 23 éves koromban írt novellámból csináltam forgatókönyvet." "Nagyon jó volt a találkozás egy régi fiatalemberrel, s az ő hamvas anyagából már új tapasztalatokkal filmet csinálni." Ezen kívül elkészült egy nagyjátékfilm forgatókönyve, de ezzel kapcsolatban még külföldi pénzre vár. "Szeretnék továbbá filmet csinálni Szabó Magda Katalin utca című regényéből, de a forgatókönyvnek még nem álltam neki" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a közelmúltban megpályázta a kecskeméti színház igazgatói állását is.

"Tele vagyok tervekkel, van munkám, s engedik végezni azt" - jelentette ki Bereményi Géza, hangoztatva, hogy "nem is kell ennél több." S hogy az írói, a rendezői, a forgatókönyvírói vagy a dalszövegírói pálya közül melyik áll a legközelebb a szívéhez, azzal kapcsolatban azt hangoztatta: "Mindegyik, azaz a változatosság. Belekapni egy újba, azt szeretem."

Ami pedig a dalszövegeket illeti, utalt arra, hogy ősztől újra megkezdik a munkát Cseh Tamással, remélve, hogy barátja és pályatársa - betegségéből felgyógyulva - addigra teljesen munkaképes lesz. Ez a barátság egyébként 37 - "sőt 38" - éve tart. "Ez már nem is barátság, ez egy házasság" - jelentette ki, hozzáfűzve: "A dalaink a gyerekeink. S van körülbelül 1000 gyerekünk. Ez pedig összetartja a szülőket."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását