2024. április 27. - Zita

Ünnepnapló könnygázzal - attak, majd oszlattak...

2008. március 15-e. Ahogy várni lehetett, Demszkyt tojás fogadta, Orbán százezrek előtt beszélt, este pedig Budaházy vezetésével megindultak a radikálisok egy kis adok-kapokra. Könnygáz és Molotov repült, ment a kiszoritósdi a rendőrökkel. A már-már szoká
2008. március 15. szombat 09:17 - Tálos Lőrinc-Constantinovits Milán
22:47 - Úgy tűnik, lassan mégis lecseng a mai utcaharc is. Ahogy várni lehetett, nem bírtak magukkal a szélsőségesek, de a rendőrök is olykor agresszíven kezelték a helyzetet. Szerencsére nem ismétlődött meg sem szeptember 19-e, sem október 23-a, de a méltóságteljes ünnepléstől még fényévekre vagyunk. Sebaj, remélhetőleg tanulunk ebből is.
Takarítják a romokat. lassan oszlik a könnygáz, térjenek nyugovóra Önök is! Jó éjszakát kívánunk!

22:40 - A Ferenciek terén lévő aluljáróban
rohamruhás rendőrök a falhoz szorítottak egy fiatalabb fiút, körbeállták, és tonfával ütötték. Amikor látták, hogy újságírók közelednek feléjük, elsiettek. Amikor a hvg.hu videóstábja odaért, a megvert fiút sírva találták.

22:35 -
A Rákóczi tér melletti utcákba is több rendőrségi mikrobusz érkezett, a Baross utcánál négyszáz rohamrendőr van. A rendbontók körülbelül 150-en lehetnek.

22:31 -
Újabb embereket állított elő a rendőrség a fővárosi rendbontások során, így már 21-re emelkedett a nap folyamán előállítottak száma - tájékoztatta az MTI-t a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

22:10 -
Három rendőrt vizsgáltak meg a mentők az esti rendbontás során, de egyiküket sem kellett kórházba szállítani - mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál az MTI-nek vasárnap este tíz óra után.

22:04 -
Országszerte 789 rendezvény fejeződött be szombaton 20 óráig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján és még 17 van folyamatban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

22:00
- A József körúton kukákat törtek össze és jelzőlámpákat döntöttek ki a rendbontók, a törmelékeket az út közepére szórták.

Beszámolója szerint a rendőrök a József körúton a Blaha Lujza tér felé terelik a mintegy kétszáz fős tömeget. A helyszín felett rendőrhelikopter köröz.

A rendőröket a rendbontók folyamatosan dobálják üvegekkel, sörösdobozokkal. Néhány ember közvetlen közelről provokálja a rendőröket.

21:45 - Gyurcsány, MűPa. A nemzet fejlődéséhez partnerségre van szükség - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten, a Művészetek Palotájában rendezett ünnepi díszelőadáson.

A vezetők felelőssége, hogy ne diktáljanak olyan tempót és irányt, amelyet a nemzet nem képes követni, hogy értsék, a nemzet fejlődéséhez szükség van partnerségre. Ebben a partnerségben a kezdeményező szerep a nemzet vezetőié. Van mit tanulni mindnyájunknak ebből és itt természetes módon utalok önmagunkra is - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök kiemelte: komoly figyelmeztetés, ha a nemzet egésze vagy nagy része nem tud, nem akar, nem képes osztozni a szükséges cselekvések sokaságában, inkább megriad attól.
Az egység keresése közben el kell dönteni, hogy a "restség egységét, a félelem egységét, vagy az egymás ellen való küzdelem egységét, esetleg a nemzet felemelésének a progresszióban való közös egységét" keressük-e - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint 160 éve, ma és 160 év múlva is arról szól a közbeszéd Magyarországon hogy van távlata a szabadságnak, van távlata az emelkedésnek, van távlata az együttműködésnek.
1848-49 vívmányai közül a szabadság tekintetében "nincs okunk panaszra". A polgári forradalommal, a fejlődéssel azonban "cudarabbul" áll az ország - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint szombaton az ünnep felemelő, örömmel teli és tiszta volt, még annak ellenére is, hogy atrocitás ért egy magyar fiatalembert Kolozsváron, és megzavarták Demszky Gábor főpolgármester ünnepi beszédét Budapesten.

A valamivel több mint tízperces beszéd után a miniszterelnök átadta az idén alapított Márciusi Ifjak Díjakat. A Művészetek Palotájában ezt követően Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át a kiváló és érdemes művész díjakat és Babérkoszorúkat adott át.

Az est hátralévő részében komolyzenei koncert szerepelt az ünnepi díszelőadás programján.

21:30 - Horváth Mihály téren van Gaudi Nagy Tamás és Morvai Krisztina is. De csak beszélgetnek. Vajon miről cserélhet eszmét a két jogász? Nem tudjuk.

21:20 - Hock Jánoson át vissza a Barossra. Legalábbis egy kis mag elindult tudósítónk szerint.

21:14 - Sikerült szétszórni a tömeget
, tudósítónk szerint véget ért a hardcore-rész, bár a kemény mag a Szigony utcában gyűjt erőt.

21:13 - Két rendbontó ruhája is lángra lobbant szombaton késő este Budapesten, ahol a József körúton összecsaptak a rendőrökkel. A két fiatal ruháját saját társaik gyújtották fel Molotov-koktélokkal - jelentették az MTI helyszínen lévő tudósítói.

A rendőrök, akik többször felszólították távozásra a rendbontókat, lezárták az utat a József körúton a Blaha Lujza tér és az Üllői út irányában egyaránt, ezért a rendzavarók Baross utcán a 32-esek tere, illetve a Horváth Mihály tér irányába szorultak. A Horváth Mihály téren egy újságíróra támadtak a rendbontók.

A Hock János utca és a Nap utca sarkánál egy rendőrautóra két Molotov-koktélt dobtak. A Nagy Templom utcában köveket szedtek fel.

A Krúdy Gyula utcánál intézkedő rendőrökre támadtak a rendbontók, két rendőrt megrugdostak, így ők visszavonulásra kényszerültek. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az a rendbontó, akivel szemben intézkedni akartak a rendőrök, elmenekült.

21:05 -
Kemény a könnygáz, repül a Molotov, tisztul a Baross utca. S a mellékutcák is, mint a Vajdahunyad, meg a Rigó. Szerencsére most nincs nyelvvizsga.

21:01 - Oszlatnak!!
Fejmagasságban lövik a gránátokat a rendőrök, miközben a tüntetők mindennel, ami mozdítható, megdobálják őket. Száll az üveg, ég a kuka, Magyarország 2008.

20:50 -
Megindult a könnygáz-Molotov-attak a Kinizsi utca-Üllői út sarkán.

20:40 - Rendőrsorfal
fogadja az Üllőire érő radikálisokat. A Pál utcában is vannak rendőrök.

20:30 - Csuklyás alakok piszkálják az újságírókat a Nagykörút felé vonulva.

20:27 - Vajdasági intermezzo.
Hosszú évek külön ünneplései után a vajdasági magyar politikai erők zöme ismét együtt emlékezett meg szombaton az 1848-as forradalom évfordulójáról. A hagyományoknak megfelelően a délelőtti órákban a bánáti Magyarittebén (Novi Itebej), délután pedig az észak-bácskai Bácskossuthfalván (Stara Moravica) tartottak nagy ünnepséget - azokon a településeken, amelyeken Vajdaság két Kossuth szobra található. Mindkét helyen a református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés, amelyre buszok szállították Vajdaság többi részéből az ünnepelni vágyókat. Ezt követték a Kossuth szobroknál előadott ünnepi műsorok, beszédek, az emlékművek megkoszorúzása.

20:26 -
Budaházy a zászlóval a MűPába indult. A tömeg egy része követte is, ahogy riporterünk szintén. A körút felé haladnak, épp a Somogyi Béla utcán.

20:03 - Toroczkai beszél a MÖM-ünnepség végén.
Amikor Orbánt emlegette, intenzív fújjolásba fogott a tömeg. Majd egy zászlót adott át Budaházynak, aki fegyverbe szólította a jelenlévőket.
Forrás: MTI - kiküldött tudósítóink

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gazdász
2008. március 15. 15:40
Szépen, most még lassan, de majd egyre gyorsabban szálguldozik az ország a fidesz anarchia felé. Most olvasom, hogy: minek a sok rendőr az ucára oszlopos fityesz tag most is járatja le az országot. A hatóság bármit is csinál az gyalázatos szerintük. Számukra csak az ő rendjük az igaz. Aljas söpredék!!
obulus
2008. március 15. 14:59
1. lépcső: fidesz-jobbik koalíció (pld.Bp. V.kerület)
2.lépcső jobik patronálta MG (alapítók, résztvevők zöme ugyanaz)
3.lépcső fidesz látszólagos elhatárolódása a MG-tól (volt?)
lépcsők KOrbáncs király trónjához?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását