2023. február 7. - Tódor, Rómeó

Komoly agykárosodás

A kipufogógázoknak már a szaga is meglehetősen kellemetlen, és káros hatásaikról is egyre többet tudunk. Egy új kutatás szerint a szennyezett városi levegőnek műszerekkel kimutatható agykárosító hatása van.
2008. március 15. szombat 13:01 - Hírextra
A kipufogógázok belégzése során apró nanorészecskék jutnak a szervezetbe, melyek végül az agyban kötnek ki. A mostani tanulmány elkészítése során a kutatók tíz jelentkezőt kértek meg, hogy töltsenek el egy órát egy tiszta levegőjű, illetve egy kipufogógázzal teli szobában. A kísérlet során a résztvevők agyműködését elektroencefalográffal (EEG) kísérték figyelemmel.
szmog kipufogogaz légszennyezés agykárosodás stressz

A mért adatok szerint a kipufogógázzal teli szobában lévő alanyok agyműködése már fél óra után jelentős változásokat mutatott. Az EEG-vizsgálatok alapján a résztvevők agya a kipufogógáz hatására erős stressz-reakciókat mutatott, ami a szoba elhagyása után sem múlt el teljesen. A gáz koncentrációja megfelelt annak, amivel egy átlagos napon egy forgalmasabb út mellett élő vagy dolgozó ember találkozhat.

Dr. Paul Norm, a holland Zuyd Egyetem vezető kutatója szerint most bebizonyosodott, hogy a benzingőz és a különböző kipufogógázok jelentős károsodást idézhetnek elő az agyműködésben, ami hosszú távon a normális agyi funkciókat is komolyan károsíthatja. Az oxidatív stressz ráadásul az olyan degeneratív agyi betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását