2024. március 29. - Auguszta

Szemölcs vagy tyúkszem?

Kevesen tudják, hogy a szemölcsöt a humán papilloma vírus egyik fajtája okozza.
2008. március 14. péntek 07:52 - Hírextra
Az emberek tévhitben élnek a szemölcs és a tyúkszem fogalmával kapcsolatban, ezért nem árt tisztázni, melyik micsoda. Hiszen ha rosszul kezeljük őket, többet árthatunk magunknak, mintha semmit sem tettünk volna.

– A szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. Bárhol megjelenhet a testen. 16-20 éves korban találkozhatunk vele a leggyakrabban, ezután rohamosan csökken az előfordulása. Kialakulását nem lehet megelőzni, eltüntetésére azonban ma már sok lehetőség közül válogathatunk – magyarázza Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász.

Ilyen módszer például az ecsetelés, amelynek segítségével türelemmel bár, de eltüntethetjük a nem kívánt bőrproblémát. Szakértőnk azt javasolja, hogy soha ne vegyük félvállról a szemölcs kezelését, hiszen egy vírussal állunk szemben, amely – ha nem foglalkozunk vele – akár családtagjainkra is átterjedhet.

– Fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, mivel is állunk szemben. Javaslom, hogy soha ne magunk diagnosztizáljuk a betegséget, hanem minden esetben kérjük ki a bőrgyógyász véleményét. Ha a szemölcsöt tyúkszemként kezeljük, azzal sokat árthatunk magunknak.

A tyúkszem ortopédiai probléma, amely akkor alakul ki, ha a bőr erős nyomásnak vagy súrlódásnak van kitéve. Ez tulajdonképpen a bőr természetes védekezőképessége, amikor is annak felső rétege megvastagszik. Okozhatja egy szűk cipő, de akár a sok írás is, hiszen a toll nyomásnak teszi ki az ujjainkat.

– A tyúkszem nem csupán a külső réteget érinti, hanem a bőr mélyébe is hatol. Ezáltal nyomja a csonthártyát, ami esetenként rendkívül fájdalmas. Ki lehet metszeni, de az nem jelent teljes megoldást, hiszen kezelés nélkül hamar visszajöhet. Az okok megszüntetését minden esetben bízzuk szakértőre – hangsúlyozza Dr. Nagy Katalin.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását