2024. április 27. - Zita

Milyen nevet válasszunk?

A baba nevének kiválasztása olykor fejtörést okoz, pláne, ha csavar van a családban. Nemcsak a keresztnevek közötti szemezgetés ejtheti gondolkodóba a szülőket, ma már a vezetéknevek sem annyira egyértelműek, mint néhány tíz évvel ezelőtt.
2008. március 14. péntek 07:50 - Hírextra
Természetesen napjainkban is az a leggyakoribb megoldás, hogy az apa nevét kapják a csecsemők. De az anyáét is viselhetik, ha a szülők házasok ugyan, de a feleség megtartotta lánykori nevét. Egy harmadik megoldás, hogy mindkét családi nevet megtartják és kötőjellel választják el.

Ha a szülők nem házasok, akkor az apának kell írni egy nyilatkozatot, melyben vállalja, hogy ő az apa és azt is rögzítik, hogy mi legyen a baba neve. Amennyiben olyan keresztnév nyerte el a tetszésünket, ami nem szerepel a Nagy Utónévkönyvben, akkor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba kell kérvényt benyújtani, a kérést pedig az anyakönyvvezető terjesztheti fel. Válasz a hatóságtól 15 napon belül várható.

– Létezik olyan könyv is, mely az etnikumok utóneveit tartalmazza. De ma már az interneten is megtalálható egy oldal, amely a Magyarországon használatos utóneveket gyűjti egy csokorba. Ezekből lehet válogatni anélkül, hogy külön kérvényt kellene benyújtani az engedélyezéshez – tájékoztatta a Netbulvárt Dr. Gyöngyösi Ernőné Mária, anyakönyvvezető.

Ha valaki mégis külföldi keresztnévvel szeretné ellátni gyermekét, és engedélyt is kap rá, csakis magyar helyesírás szerint használhatja, például az angol Jennifer nevet Dzsenifernek kell írni. Kivétel ez alól, ha az apa állampolgárságával megegyezik a választott utónév, ebben az esetben maradhat az eredeti helyesírás.

Napjainkban nagyon népszerűek a kisfiúknak adott ősi magyar nevek, mint a Botond vagy Álmos, de olyan is előfordul, hogy a kedvenc sorozat szereplője után nevezik el a babákat. Ha a gyermek nem tud megbarátkozni nevével, önállóan 18 éves korától kérvényezheti a változtatást, 14 éves kortól 18-ig viszont csak szülői beleegyezéssel.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását