2024. április 16. - Csongor

Jövőbelátók kezébe került Németország

Jövőbelátók, egyfajta szellemi elit kezébe kerülhet Németország sorsa. Legalábbis erre utal, hogy Frankfurtban olyan "bölcsekből" álló tanács alakult, amely megpróbálja kézbe venni az ország jövőjét, hosszú távra meghatározva a fejlődés irányát.
2008. március 14. péntek 15:11 - Hírextra

A frankfurti "bölcsek" között tudósok, kutatók, orvosok, bankárok és volt politikusok egyaránt vannak. A németek számára a legnevesebbek közülük Manfred Pohl történész-közgazdász - aki a bizottság elnöke -, továbbá Wolf Singer agykutató, Dietrich Grönemeyer orvos, Peter Sloterdijk filozófus, valamint Bernhard Bueb pedagógus, s a listát neves konzervatív, szociáldemokrata és liberális ex-politikusok egészítik ki. Összesen harmincan vannak, akik most összefogva - Németország érdekében - együtt kívánják megtalálni a bölcsek kövét. Egyben bizonyítva, hogy a nemzet érdekében történő összefogás túllép - túl kell lépnie - az önző politikai korlátokon.

A tanács - mint a tagok pénteken hangsúlyozták - önkéntes kezdeményezésre jött létre, "felülről" nem biztatták őket. Céljuk az, hogy túllépve a napi politika többnyire eseményekhez kötött szűklátókörűségén, már az év végére előterjesszék a szükséges reformok hosszú távú koncepcióját. Mégpedig felettébb hosszú távra, azaz 2020-ig, vagy akár 2050-ig.

A fogadtatás egyelőre vegyes. A kormány részéről mindeddig semmifajta állásfoglalás nem hangzott el, aligha valószínű azonban, hogy a legtekintélyesebb szakértők véleményét figyelmen kívül lehetne hagyni. Különös tekintettel arra, hogy a frankfurti "szellemi elit" olyan területekkel kapcsolatban kíván javaslatokat tenni, mint a politika, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a Németországban tartózkodó külföldiek beilleszkedése. Csupa olyan terület, amely kulcsfontosságú az ország jövője szempontjából.

A frankfurti "bölcsek tanácsa" mindenesetre bizakodó. S ennek megfelelően magas mércét állított önmaga elé. A szociális igazságosságot, a közösségi gondolkodást, valamint annak az értékrendszernek a kialakítását, amelyre a jövő társadalmának támaszkodnia kell.

Az első reagálások szerint - mindent összevéve - csakis örülni lehet annak, hogy megalakult a frankfurti "bölcsek tanácsa". Ugyanakkor megfogalmazódott az aggodalom is amiatt, hogy az egész ünnepélyes beszédek és reformkongresszusok összessége lesz, s az álmok víziójává válhat. Mindenesetre a tanács megfogalmazta: időről-időre a nyilvánosság elé lép, hogy az említett aggodalmak semmiképp ne igazolódjanak be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását