2024. április 30. - Katalin, Kitti

Macbeth a Katonában

A Budapesti Tavaszi Fesztivál első napján, pénteken mutatják be a fővárosi Katona József Színházban William Shakespeare Macbeth című darabját Zsámbéki Gábor rendezésében. A címszerepet Hajduk Károly, Lady Macbeth-et Fullajtár Andrea játssza.
2008. március 13. csütörtök 19:15 - Hírextra

Bár a Macbeth-et sokan a szerző legsötétebb és legvéresebb tragédiájának tartják, Fullajtár Andrea az MTI-nek adott interjújában a darab egy másik aspektusára hívta fel a figyelmet: "a felszínen zajló gyilkosságok és hatalmi harcok mögött a darab tele van szerelemmel és erotikával. Ez a két ember nagyon szereti egymást, furcsa módon ezt bizonyítják az általuk elkövetett szörnyű bűnök is. Senki másért nem tennék meg ezeket, ahogy magukért, egyedül sem."

"Shakespeare nőalakjai sokszor elég speciálisak" - tette hozzá a színésznő, aki az egyik próba előtt nyilatkozott az MTI-nek. Mint mondta, általában elég nagy a színész mozgástere arra, hogyan közelítse meg a szerepet. "Ebben az előadásban a Lady egész idegrendszerét arra fordítja, hogy a férjét tolja fölfelé, a hatalomba, bármi áron. Szeretnék egymást a legpompázatosabb helyen, a trónon egymás mellett látni."

Hajduk Károly hozzátette: ő is egyformán fontos karakternek tartja a darabban a skót thánt és feleségét. "A címszereplő a tragédia elején akár szimpatikus figura is lehet. A boszorkányok jóslata és felesége képletes értelemben vett lökdösése azonban előhozzák személyiségének sötét oldalát, és a néző hamarosan annak lehet tanúja, hogy ő lesz az első számú gonosz."

Az előadásban Macbeth és a Lady kapcsolata igaz érzelmeken, valódi szerelmen alapul. "Bizonyos szempontból ők ketten egy személyiség" - vélte Fullajtár Andrea. "Néha a feleség viselkedik férfiként Macbeth helyett, és többször konfliktusuk is támad abból, hogy egy-egy helyzetben nem érzi elég határozottnak a férjét."

A színésznő szerint végül ez vezet a Lady megőrüléséhez: "ha megérzed, hogy a másik rá fog menni arra, amibe együtt belevágtatok, amire mindent feltettetek, abba te is beleroppansz. Ez mutatja, hogy itt valódi szeretetről van szó, egy idő után a másik szenvedésének a látványa is elviselhetetlenné válik."

"A két főszereplő csak egymással tudja megbeszélni valódi gondjait" - tette hozzá Hajduk Károly. A színész szerint Macbeth egyetlen pillanatig sem tudja jól érezni magát mint király. Bár megszerzi a hatalmat, nem tudja azt élvezni. Egyszerre nyomasztják a jóslatok, a már elkövetett és az uralma megtartása érdekében még elkövetendő bűnök. "Nehéz eldönteni, hogy a darab végén, mikor Macbeth ismét megkeményedik, akkor kijózanodva megy-e a halálba, vagy az már a teljes őrület."
A további szerepekben Bezerédi Zoltán (Duncan), Mészáros Béla (Banquo), Lengyel Ferenc (Macduff) és Haumann Péter (Kapus) látható.

A történet helyét és idejét meghatározatlanul hagyó jelmezeket és díszletet Szakács Györgyi, illetve Khell Csörsz tervezte, a zene Sáry László munkája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását