2024. április 29. - Péter

Folyamatosan gyengülnek az önkormányzatok

A Medgyessy-kormánynak megvolt a szándéka a közigazgatás átalakítására, de 2002-óta a politikai egyetértés hiánya miatt erre nem került sor, mely az önkormányzatok folyamatos gyengüléséhez vezetett - mondta Zongor Gábor, a Település Önkormányzatok Országo
2008. március 13. csütörtök 17:16 - Hírextra

Erősen differenciált az 1990-ben megalakult települési önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások színvonala - mondta a főtitkár a TÖOSZ konferenciáján.

Zongor Gábor szerint meg kell határozni, hogy mi az a minőség, amit garantáltan biztosítani kell, attól függetlenül, hogy az állampolgár melyik településen él.

Emlékeztetett arra, hogy 2006. december 14-én létrejött a Kormány - Önkormányzatok Egyeztető Fóruma, ahol a kormányoldal is elfogadta azt, hogy az önkormányzatok mozgásterét bővíteni kell, de az ágazati minisztériumok szerinte ezzel ellentétes intézkedéseket hoznak azóta is.

A főtitkár szólt azokról a minősített többséget igénylő lépésekről, amelyekben szakmai és politikai egyetértésre kell jutni.

A TÖOSZ szerint a kötelező önkormányzati társulások ügye ezek közé tartozik, s ez Zongor Gábor szerint nem önkormányzat-ellenes. A kötelező körjegyzőségek kialakításánál ne a lakosság létszáma legyen az elsőrendű szempont, hanem azt kell megnézni, hogy a település adott feladatát el tudja-e látni. Módosítani kell az önkormányzati feladatok telepítésére vonatkozó szabályozást, s itt többek között arról is lehet vita, hogy például a pedagógus állami vagy önkormányzati alkalmazott legyen-e. A képviselő-testületek létszámát csökkenteni kell, elsősorban a 10 ezer feletti településeken a listáról bejutó képviselők számának csökkentésével, vagy megszüntetésével.

Minősített többséget igényel az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésére, a vagyonkezelői jog kiterjesztésére vonatkozó módosítás is.

A főtitkár szerint a tapasztalatokból kiindulva a jegyzők esetében is át kell gondolni a határozott idejű megbízás lehetőségét.

Az erős önkormányzati középszint létrehozása érdekében a megye-régió vitájában előre kellene lépni, valamint a fővárosi önkormányzati rendszert is újra kellene szabályozni.

Zongor Gábor a konferencián megjelent Bács-Kiskun megyei települések vezetőitől azt kérte, hogy mondjanak véleményt a felvetett kérdésekről.

Közölte: a javaslatokat figyelembe véve, közös álláspontot alakítanak ki, amely a TÖOSZ május 7-ei küldöttgyűlésén válik véglegessé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását