2024. május 3. - Tímea, Irma

A megmentőre emlékeznek

Maroknyi holokauszt-túlélő - közöttük néhányan azok közül, akik Oskar Schindler német iparmágnásnak köszönhetik a megmenekülésüket - emlékezik a hét végén a krakkói gettó felszámolásának 65. évfordulójára.
2008. március 13. csütörtök 20:21 - Hírextra

1943 márciusában a náci németek két nap alatt kiürítették a gettót, ahol becslések szerint 16 ezren éltek. Lakóinak többségét a Plaszow közelében lévő kényszermunkatáborba, illetve az auschwitz-birkenaui megsemmisítő lágerbe szállították. A gettóban maradtakat - mintegy 2000 zsidót - kivégeztek. A háború végéig csupán háromezren maradtak életben a gettóban.

Szombaton mintegy 25 túlélő - többen közülük a háború vége óta most először térnek vissza Lengyelországba - vonul fel Krakkó Podgorze negyedében az egykori plaszowi táborba, ahol a második világháború alatt mintegy nyolcezren haltak meg.

A plaszowi tábor volt a helyszíne Steven Spielberg amerikai filmrendező 1993-ban Oscar-díjat nyert Schindler listája című filmjének, amely elbeszélte, hogy a német iparmágnás hogyan igyekezett megmenteni több mint ezer zsidót a haláltábortól azzal, hogy krakkói gyárában dolgoztatta őket.

A Schindler által megmentettek közül hatvanan ma is élnek, és tucatnyian részt vesznek a krakkói menetben - mondta el Andrzej Skotnicki, aki segített megszervezni a túlélők visszatérését a megemlékezésre és nemrégiben könyvet jelentett meg a Schindler által megmentett zsidókról.
Spielberg filmjének moziba kerülése után Krakkóba látogató turisták százai keresték fel a helyet, ahol Schindler a lesoványodott, összefagyott zsidókat tartotta, arra hivatkozva, hogy munkájukra szükség van zománcüzeme fennmaradásához.

Schindler vagyonát a megmentett zsidók élelmezésére fordította. A háború után Argentínába emigrált, majd 1958-ban visszatért Németországra, ahol 1974-ben halt meg. Saját kérésére Jeruzsálemben temették el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását