2024. április 24. - György

Pünkösdkor áljunk meg egy pillanatra

Május havát a korábbi időkben pünkösd havának is nevezték, jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra, a nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell; Borsod-Abaúj-Zemplénben idén is élnek ezzel a szokással és számos program várja az érdeklődők
2008. május 9. péntek 17:27 - Hírextra
Gecsei Anikó, a Borsod megyei önkormányzat turisztikai munkatársa a hagyományokat felidézve azt mondta: májusban köszöntötték az új életet, imádkoztak a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. A templomokban évről évre megemlékeztek erről a napról, a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként fehér galambot repítettek a szabadban. A lányok és asszonyok bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a bal vállukra kanyarították, a férfiak felöltötték ünneplőjüket és kezdődhetett a mulatság.

Ezeket a szokásokat elevenítik fel a megye számos településén, például Cserépváralján, ahol a hét végén tartják az első Masina Fesztivált. A tűzhely - amelyet máshol sparheltnek neveznek - Borsodban masinaként ismert, erről kapta a nevét a rendezvény és ezen a sütő-főző alkalmatosságon készülnek a fesztivál ételei.

A füzéri várnál szintén pünkösdi mulatságokat tartanak, bajvívással, kézművesbemutatókkal, haditornával és reneszánsz tánccal várják a látogatókat. Ugyancsak széles a paletta a programok terén Mezőkövesden, ahol tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Matyó Pünkösdi Vigasságot. Idén az esemény fő programja a Hadas Zenekar jubileumi gálaműsora lesz, emellett természetesen nem maradhat el a pünkösdi király és királyné megválasztása sem.

A sárospataki Vízikapunál rendezik meg a XVI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet, amelynek két napja alatt Árpád-házi Szent Erzsébet korát, életét és szellemiségét idézi fel az emlékező sokaság. Az első napon - pünkösdvasárnap - Erzsébet korába, a XIII. századba igyekszik bepillantást adni a hagyományos kosztümös felvonulás és történelmi játék, ennek részeként elevenednek meg a szent életének egyes fejezetei is. A vidám hangulatú vásári forgatagban az érdeklődők szórakoztatásáról egyebek mellett vásári kikiáltók, zenészek, táncosok, különféle mutatványosok, gyalogos és lovas harci bemutatók gondoskodnak. Az egésznapos szórakozást biztosító szellemi táplálék mellől nem hiányoznak majd a különféle középkori ételek sem.

Pünkösdhétfőn a városba érkező zarándokok részvételével ünnepi szentmise keretében emlékeznek Erzsébetre. A misét körmenet zárja, Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását