2024. május 8. - Mihály

Népegészségügyben foglaltak állást

Az ötödik évébe lépő népegészségügyi program megvalósítása össztársadalmi feladat, a cél az, hogy a magyar lakosság életesélyei javuljanak, és minél hamarabb megközelítsék az EU átlagát - hangsúlyozza az az állásfoglalás, amit az Országgyűlés egészségügyi
2008. március 12. szerda 15:45 - Hírextra

A bizottság álláspontja szerint a 2008. évi prioritások között szerepelnie kell a dohányzás elleni küzdelemnek, az egészséges táplálkozásnak, a mozgásgazdag életmódnak és a szűrővizsgálatoknak. Továbbra is erősödnie kell a szenvedélybetegségek megelőzésének, főként az alkoholfogyasztás csökkentésének és a droghasználat megelőzésének - olvasható az állásfoglalásban, amely hangsúlyozza: a programok megvalósítása során fokozottan érvényesíteni szükséges azt a követelményt, hogy az egészség jelenjen meg értékként a családban, az iskolában, a munkahelyen és a településeken.

Folytatni szükséges a korábban elfogadott nemzeti programokból adódó feladatok végrehajtását is - olvasható az állásfoglalásban. A bizottsági ülésen többen hangsúlyozták, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rossz, elmarad az Európai Unió átlagától.

Azt is nyomatékosították, hogy nem a gyógyító szempontú, hanem az életmód szerinti megközelítésnek kell dominálnia, amely a táplálkozásra, a sportos aktív életmódra helyezi a hangsúlyt. Béki Gabriella (SZDSZ) kiemelte, hogy míg 2007-ben népegészségügyi célokra a tárcánál 410 millió forint állt rendelkezésre, az idén ez az összeg 810 millióra növekedett, ami várhatóan léptékváltást jelent a népegészségügy terén.

Schvarcz Tibor (MSZP), a bizottság alelnöke azt emelte ki, hogy az autóvezetők alkoholfogyasztását illető zéró toleranciát kedvezően fogadta a társadalom, s ez lehetne ezen a téren a további programok alapja. Havas Szófia (MSZP) egyebek között arról beszélt, hogy a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából befolyt összegeket vissza kell forgatni az egészségügybe, s ennek is a fő célkitűzések közé kell tartoznia. Az ülésen többen kiemelték a szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságát a népegészségügy javítása terén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását