2024. május 5. - Györgyi

A 2009-es költségvetés vesztese a GKM?

A kormány nyilvánosságra hozta a 2009-2011-es költségvetések keretszámait. A jövő év legnagyobb vesztese a gazdasági tárca lesz, míg a honvédelem jelentős pluszforrásokhoz juthat - közölte szerdai számában a Napi gazdaság.
2008. március 12. szerda 09:20 - Hírextra

Az államháztartási törvény tavalyi módosítása szerint a kormánynak három évre előre meg kell határoznia minden évben a minisztériumok költségvetési támogatását, amely egyben a következő évek büdzséinek keretéül szolgál - emlékeztet az üzleti és pénzügyi hírlap.

A 2009-es költségvetés legnagyobb vesztese a Gazdasági Minisztérium lesz - s az állítás igaz a 2011-es időszak végéig is - olvasható a cikkben. Míg idén a GKM költségvetési támogatása 324 milliárd forint volt, jövőre csupán 204 milliárdból gazdálkodhat a tárca.

A 37 százalékos éves csökkenés egyértelműen a sztrádaépítések teljes leállítását jelenti - jegyzi meg a lap - ugyanis ilyen nagy összeget "fűnyíróelven nem lehet elvonni a tárca költségvetéséből". Ugyanakkor, ha a jövő évi költségvetés a most elfogadott tervek szerint készül, a honvédelmi tárca jelentős többletforráshoz juthat már jövőre is, de igazán a 2011-ig számottevő a minisztérium támogatásának növekedése: míg a 2009-2011 közötti időszakban átlagosan hat százalékkal nő a tárcák támogatása, a honvédelmi minisztériumé 22,5 százalékkal.

Az ismertetés szerint a honvédelemnél nagyobb forrásbővülésre számíthat a külügy 2011-ig, támogatása összesen 39 százalékkal emelkedhet, a "bőkezűség" - mutat rá a cikk - vélhetően összefügg a 2011-es magyar EU-elnökséggel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását