2024. április 19. - Emma

Vastagbélrák: alaposabb vizsgálat kell

A legveszélyesebb típusú vastagbél-elváltozást, a rákmegelőző állapotot jelentő lapos növedéket, gyakran nem veszik észre a vastagbéltükrözésnél (kolonoszkópia) a bél nyálkahártyáján - figyelmeztetnek amerikai kutatók. A rákossá fajuló növedékek 9 százalé
2008. március 11. kedd 11:42 - Hírextra
A kolonoszkópiás vizsgálat során egy hajlékony szál végén lévő miniatűr kamerával tekinti meg az orvos a vastagbél falát. Az ilyenkor észrevett polipokat, kiemelkedő növedékeket, melyek tumorrá alakulhatnak, ezen az úton el is távolíthatja a szakember.

Van azonban a növedékeknek lapos típusa is (lézió - sérülés, folytonossági hiány), melyek a kaliforniai kutatók szerint gyakoribbak és veszélyesebbek, mint az elődomborodó polipok.

Roy Soetikno csapata 1819 kolonoszkópiás vizsgálatot végzett el kórházukban. 170 lapos léziót találtak, az összes felismert elváltozás 9,35 százaléka volt ilyen. Eltávolításuk után kiderült, hogy tízszer nagyobb eséllyel tartalmaztak rákos szövetet, mint a nyilvánvalóbban látható, elődomborodó növedékek, közölték eredményüket a kutatók a Journal of the American Medical Association szaklapban.

A kolonoszkópián átesett páciensek közel egy százalékánál fejlődik ki vastagbélrák a rákövetkező három évben. Soetikno szerint az észre nem vett léziók magyarázhatják ezt az arányt.

David Lieberman, a portlandi Veteránügyi Orvosi Központ munkatársa hozzátette, hogy az úgynevezett virtuális kolonoszkópiával, melyet számítógépes tomográfiás módszerrel végeznek, szintén észrevétlenek maradhatnak a léziók.

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálozási ok az Egyesült Államokban. Az Amerikai Ráktársaság adatai szerint évente 150 ezer daganatos eset és 52 ezer halálozás fordul elő. Javasolják, hogy minden ötven év feletti amerikai vegyen részt rendszeresen kolonoszkópiás vizsgálaton, azok pedig, akiknél a családban előfordult vastagbélrák, még fiatalabb korban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását