2024. április 23. - Béla

Fulladások Ázsiában

Meg sem jelenik a halálozási statisztikákban, mégis a fulladás a leggyakoribb halálozási ok a kiskorúak körében Ázsiában - mutatta ki az UNICEF legutóbbi felmérése. Az ENSZ gyermekszervezete csaknem 2,5 millió ember megkérdezésével végzett kutatást Bangla
2008. március 11. kedd 16:30 - Hírextra
A vízbe fúlt gyermekek holttestét általában nem viszik kórházba, az esetek túlnyomó többsége ezért kimarad a gyermekhalálozási statisztikákból" - mondta Michael Linnan kutatásvezető. Az UNICEF becslése szerint évente 240 ezer gyermek hal meg így a vizsgált területen, Ázsia csendes-óceáni régiójában.

A legnagyobb probléma, hogy a több ezer kilométer hosszú partszakasz és belső vízi út mentén élő népesség jelentős része nem tud úszni. Ráadásul rendszeresen pusztítanak tájfunok és a monszun okozta áradások, ami még inkább indokolttá tenné, hogy minél többen tegyenek szert vízi jártasságra.

Ez a legfőbb feladat Linnan szerint. A kutatást az Alliance for Safe Children elnevezésű amerikai segélyszervezettel közösen végezték, amely Bangaldesben már 23 ezer gyermek számára szervezett úszásoktatást. "Olyan ez, mint egy védőoltás. Életre szóló védettséget szerez, aki megtanul úszni" - mondta az UNICEF munkatársa. Hozzátette: az is fontos, hogy a kormányok felhívják a figyelmet arra, hogy jobban oda kell figyelni a kisgyerekekre, amikor vízközelben vannak.

Az utóbbi években gyorsan csökkent a fertőző betegségek következtében meghalt gyerekek száma Ázsiában, főleg a javuló oltóanyag-ellátásnak és a jobb táplálkozásnak köszönhetően. Egyéves kor alatt ugyan még mindig az ilyen betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt, afelett viszont már a balesetek - mutatta ki a vizsgálat.

A vízi balesetek után a második helyen a halálos közúti balesetek következnek. Ez tizenéves korban a leggyakoribb, különösen Laosz vagy Kambodzsa permanens káosz sújtotta útjain, vagy éppen Vietnamban, ahol a motorkerékpár az elsőszámú közlekedési eszköz és csak tavaly december óta kötelező a bukósisakot viselni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását