2024. április 29. - Péter

Gyorsabb a teszt

Napok alatt kimutatható a tuberkulózis (tbc) fertőzés az eddigi több hét helyett brit kutatók új vérvizsgálati módszerével.
2008. március 10. hétfő 17:56 - Hírextra

A teszt, melyet az Annals of Internal Medicine szaklapban ismertettek, megóvja a pácienseket a hosszadalmas vizsgálatoktól és lehetővé teszi mielőbbi kezelésüket.

A tbc-t nem egyszerű diagnosztizálni, mert tünetei, például a láz és a fáradtság, több másik állapothoz is társulhatnak.

Londonban növekszik a tébécések száma, Európa tbc-fővárosának is nevezik már.

A vérteszt, melyet a londoni Imperial College-ban fejlesztettek ki, 99 százalékos biztonsággal állapította meg a jelenleg használt tuberkulin bőrpróbával összehasonlítva, hogy a páciensnek nincs tuberkulózisa. Mindezt csupán 48 óra leforgása alatt, míg a most alkalmazott tesztek eredményére hetekig kell várni.

Az ELISpot-Plus elnevezésű vizsgálat a tbc-fertőzésre adott specifikus immunválasz, az interferon-Y nevű fehérje megjelenésének kimutatásán alapul.

A tuberkulin bőrteszt önmagában gyakran ad álpozitív eredményt azoknál, akik korábban tbc elleni védőoltást kaptak. Az új teszt ezzel szemben csak a friss fertőzésre adott immunválaszként a vérben megjelenő sejteket jelzi.

Így a pácienseknek nem kellene egy pozitív tuberkulinteszt után további felesleges vizsgálatoknak alávetniük magukat, hogy kiderüljön, aktív-e a betegségük.

Jelenleg köpetmintából tenyésztik ki a tuberkulózisbaktériumokat, a pácienseknek legalább három napig kórházban kell tartózkodniuk, miközben invazív beavatkozással további tesztekhez vesznek mintákat.

Az új, gyors vérteszt forradalmasíthatja az ellenőrző vizsgálatokat - állítja Ajit Lalvani, kutatásvezető.
A tesztet 389 páciensnél próbálták ki Nagy-Britanniában. Forgalomba hozatali engedélye még nincs, de kifejlesztői remélik, hogy hamarosan a fejlődő országok számára is elérhető áron tudják előállítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását