2024. május 5. - Györgyi

Demszky pénzt keres

A stabilitást, a likviditást és a döntően az EU forrásokra épülő fejlesztések folytatásának fontosságát hangsúlyozta Demszky Gábor főpolgármester és pénzügyi helyettese a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén a költségvetés tervezetéről zajló vitába
2008. március 10. hétfő 19:55 - Hírextra

Demszky Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a BKV stabilizációjához 20 milliárd forintos hiányt kellene rendezni. Évente egyre szűkülnek az állami források, miközben az agglomeráció, valamint a kerületek igényei egyre több fővárosi forrást emésztenek fel. Hangsúlyozták, hogy a 2013-ig igénybe vehető EU-támogatások megszerzése fontos kérdés a főváros számára. "Akkor kell a szerencsét üstökön ragadni, amikor szembejön velünk" - jegyezte meg a főpolgármester.

Hock Zoltán MDF-frakcióvezető könyvelési szempontból ügyesen összeállítottnak tartotta a tervezetet, ami azonban számos gyakorlati problémára nem ad választ és sok benne a kockázati tényező. Példaként említette a BKV és a 4-es metró finanszírozásának rendezetlenségét. Ez utóbbinak a támogatásáról csak az év második felében dönt az EU - jegyezte meg. Nem vitatta a fejlesztések fontosságát, de szerinte ezek nem mehetnek a működés rovására.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető rámutatott: az ellenzék érdekelt abban, hogy legyen költségvetése a fővárosi önkormányzatnak. A kormánypártokra utalva megjegyezte, hogy nehéz együttműködni azokkal, akik magukkal sem tudnak. Sérelmezte, hogy 31 Fidesz-KDNP és 11 MDF költségvetési módosító javaslatból egyet sem támogattak a kormánypártok a pénzügyi bizottságban. Furcsának tartotta, hogy olyan ellenzéki javaslatok kiestek, mint a római parti gát, a csepeli gerincút vagy a közterületek rendjére szorgalmazott 800 millió forint. Eközben pedig a szocialisták leszavazták például a tranzitútvonal kitáblázásának költségkeretét.

Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető szerint csakúgy, mint tavaly, most is túltervezett a büdzsé bevételi oldala. A költségvetés egyensúlya pedig abban az esetben teljesülhet, ha a kiadások idén is csak 30-50 százalékban valósulnának meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetéssel együtt tárgyalt hétéves fejlesztési terv közel 100 milliárd forint hiányt tartalmaz. Ennek forrásaként kérdésére Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a Főgáz lehetséges privatizációjára utalt. A KDNP-politikus rámutatott arra is, hogy 2010 után "drámai, döbbenetes" forráshiány várható az önkormányzati fejlesztéseknél. Ezekre a tervezet szerint 2010-2014 között összesen annyi pénz jutna, mint most egy évre.

Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető megerősítette, hogy a szocialisták igen fontos kérdésnek tartják az egészségügyi ellátórendszer helyzetének átalakítását. Ezért ha az általuk benyújtott nyolcmilliárd forintos plusz forrást nem kapja meg az ágazat, akkor nem szavazzák meg a költségvetést.

Megjegyezte, hogy erre a plusz forrásra nem lenne szükség akkor, ha elfogadták volna a javaslatukat, döntöttek volna az egészségügyi holdingról.

Több szocialista, köztük Havas Szófia felvetése kapcsán, hogy mi lesz az egészségügyi intézményeknél kieső vizitdíj-bevétel pótlásával, Demszky Gábor közölte: a jövő héten egyeztet a kórházigazgatókkal arról, hogy miként rendezzék ezt a kérdést. Ennek az összegnek a nagysága egyébként szerinte aligha veszélyezteti a kórházak működését.

Bőhm András és Lakos Imre liberális politikusok élesen bírálták a szocialistákat, akik szerintük "felelőtlenül, nevetségesen" járnak el, amikor nyolcmilliárd forintos "zsarolási jellegű" módosítási javaslattal szét akarják verni a költségvetést. Bőhm András ennek megelőzésére benyújtott egy hasonló nagyságú javaslatot arról, hogy az MSZP által felügyelt városüzemeltetés területéről honnan lehetne átcsoportosítani a szocialisták egészségügyi plusz igényére a pénzt.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) szorgalmazta egyebek közt azt, hogy a költségvetés tervezetéből vegyék ki az Erzsébet téri "Gödör" eladását. Felvetésére Ferenczy Tibor, a hivatal ügyosztály-vezetője közölte, hogy a Gödörben lévő üzlethelyiséget és a befejezésre váró éttermet adnák csak el. A szocialista politikus ezt elutasította, mivel szerinte ezek bevételére szükség van ahhoz, hogy teljesen befejeződjön a Gödör fejlesztése.

Szalkai István (MSZP) szerint közös a kormánypártok felelőssége a költségvetéséért épp úgy, mint az egészségügyért, mivel Demszky Gábor közös jelölt volt. Hangsúlyozta, hogy a szocialisták kiemelt kérdésnek tartják "a lestrapált" egészségügy fejlesztését, ezért nem fogadják el, hogy a tervezetben idén semmilyen összeg nem szerepel műszerfejlesztésre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását