2024. május 29. - Magdolna

Az arany delfin Bécsben

A XVII. századi Edo-kultúrából fennmaradt értékes tárgyakat, spanyolfalakat vagy lovagi felszereléseket is bemutat a bécsi Karlsplatz Múzeumban látható "Nagoja - a japán nagyváros" elnevezésű kiállítás.
2008. március 10. hétfő 10:10 - Hírextra

A május 4-ig látogatható tárlat lépésről lépésre halad Nagoja történetének ismertetésében és a kiállítási tárgyak - köztük szemeteszsákok, videók, játékcsarnokok - hűen érzékeltetik a hagyományok és a nyugati befolyás keveredését a japán gazdasági és ipari metropoliszban.

A négyszáz éve tartó állandó változás jelképe Sacsi, az "aranydelfin", amelynek feje olyan mint egy tigrisé és a teste pontyéra hasonlít. A nép nyelvén azonban kedvesen delfinként emlegetik: Sacsi, a mesék aranytestű állata, amely évszázadok óta Nagoja japán város jelképe, hazájában várkapukat éppúgy díszít, mint csatornák fedőlapjait.

Az 1873. évi bécsi világkiállításon az eredeti Sacsit már láthatták Bécs akkori lakói. Az eredeti Sacsi egyes részei 135 év után visszatértek Bécsbe - néhány arany pikkelye, amelyek Nagoja második világháborús bombázása során szétszóródtak.

Napjainkban Nagoja - ahol annak idején tízezer szamuráj élt - Japán negyedik legnagyobb városa. Elsősorban olyan konszernek, mint például a Toyota vagy a Brother révén bír jelentőséggel. A várost Japánban a környezetvédelem fővárosának tekintik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását