2024. április 29. - Péter

A magyar romantika egyik legnagyobb alakjának képeit láthatjuk

Székely Bertalan életművét 50 alkotás segítségével bemutató kiállítás nyílik március 14-én az egri Zsinagóga Galériában - jelentették be a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón, Egerben.
2008. március 10. hétfő 18:03 - Hírextra

A XIX. századi magyar romantika egyik legnagyobb alakjának munkásságát reprezentáló tárlat június 1-ig látható a hevesi megyeszékhely belvárosában.

Mint azt Pataki Zsuzsanna projektvezető a sajtótájékoztatón elmondta: a félszáz, zömében történelmi eseményeket feldolgozó olajfestmény a Magyar Nemzeti Galériából és magángyűjtőktől származik.
A tárlat különlegessége, hogy a nagyközönség elé tárják azokat a vázlatokat, amelyek alapján Székely Bertalan 1867-ben elkészítette az Egri nők című monumentális művét.

Ugyanakkor számos portré és romantikus életkép is látható majd a tárlaton. Ugyancsak érdekesség az a litográfia, amelyet Székely Bertalan, Arany János Ágnes asszony balladája című verséhez készített illusztrációként - ismertette a projektvezető.

A szervezők ígérete szerint a látogatók interaktív tárlatvezetést vehetnek igénybe a magyaron kívül angol, német, orosz és lengyel nyelven, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak diákcsoportok számára előzetes bejelentkezést alapján.

A galériát egyébként az elmúlt évben alakította modern kiállítótérré az egri önkormányzat 20 millió forint ráfordításával. Az épületet, illetve a festményeket korszerű biztonsági berendezések óvják.
Székely Bertalan 1835-ben született Kolozsvárott és 1910-ben hunyt el Budapesten.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását