2024. április 28. - Valéria

Percről percre a választásról - halál, baleset, részvételi rekord...

Április elsejétől nem kell fizetni vizitdíjat és kórházi napidíjat, és nem vezetik be szeptember 1-jétől a tandíjat - az erről szóló törvényjavaslatot a kormány és az ellenzéki pártok hétfőn egyaránt benyújtják, miután a vasárnapi népszavazás eredményes v
2008. március 9. vasárnap 18:50 - Hírextra
22:55 - Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet kétszer elkölteni a Szerencsejáték Zrt.-től származó bevételeket. A miniszterelnök az MSZP választási központjában a Fidesz javaslatára reagálva emlékeztetett arra, hogy ez az összeg a költségvetés bevételeit gyarapítja, ebből sportra, kultúrára, egészségügyre, nyugdíjra költenek.

Aki úgy gondolja, hogy ezt még egyszer el lehet költeni, az félrevezeti a választókat - válaszolta az MTI kérdésére a miniszterelnök. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap este jelentette be: azt indítványozzák, hogy 2009. január 1-től a Szerencsejáték Zrt.-nek játékadó címén befizetett 41 milliárd forintjából 11 milliárdot a felsőoktatási, 30 milliárdot pedig egészségügyi fejlesztésekre fordítsák, a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételek pótlására. A javaslat egy másik részében a 2008-as költségevetés módosításával arra tesznek indítványt, hogy a kieső bevételeket idén több minisztérium kommunikációs és marketing forrásaiból fedezzék. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy nagyságrendi problémák vannak a Fidesz kommunikációra és marketingre vonatkozó felvetésével. Kifejtette: a vizitdíjnak és kórházi napidíjnak nagyjából 60 milliárd forintos egyenlege van, hiszen 40 milliárdnyi kiadást csökkentett és 20 milliárdnyi bevételt növelt. Ezzel szemben - folytatta - marketingre néhánymilliárd forintot költ a kormány. Kell is, mert azt látjuk, hogy a választók jelentős része nem ismeri azokat az összefüggéseket, amelyek a költségvetés tervezéséhez és végrehajtásához kapcsolódnak. Kötelességünk őket tájékoztatni - vélekedett.

A miniszterelnök szerint nem lehet tudatlanságban hagyni az embereket, ráadásul az ilyen rögtönzött javaslatok sokat ártanak az országnak. Ugyanarról a tőről fakadnak, mint a népszavazás egésze, rossz irányba terelik Magyarországot - hangoztatta a kormányfő. Orbán Viktor szavaira reagálva, amelyek szerint az népszavazás az egészségbiztosítási törvény elutasításáról is szólt, Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a feltett kérdések között erről nem volt szó.
"Nem tudom, ki mennyire lát bele az emberek gondolataiba, nem hinném, hogy a Fidesz gondolatrendőrséget működtet" - fogalmazott. A kormányfő véleménye szerint az emberek három világos kérdésről nyilvánítottak véleményt.

22:36
- Az MDF attól tart, hogy az elkövetkezendő hetek és hónapok a politikai hisztériakeltésnek lesznek megint a színterei - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke vasárnap a Parlament épületében az MTI-nek, miután bejelentették, hogy mindhárom kérdésben eredményes volt a népszavazás. "Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor meccsében 2:2-re állunk" - jelentette ki az MDF elnöke. A 2006-os választás kapcsán kétszer Gyurcsány Ferenc győzött, az önkormányzati választáson és a mai népszavazáson pedig Orbán Viktor - tette hozzá.

22:18 - Senkit sem hagyunk az "út szélén", ez a lényege annak a törvényjavaslatnak, amit a Fidesz-KDNP benyújt az Országgyűlésnek - mondta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnök-frakcióvezetője vasárnap este sajtótájékoztatón, Budapesten. Gondoskodni fogunk az orvosokról és az egyetemekről is - hangsúlyozta Semjén Zsolt a Polgárok Házában, amikor a frakciószövetség által készített törvényjavaslatot ismertette.

A Fidesz-KDNP javaslatának első része a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről rendelkezik, a második pedig a 2008-as költségvetés módosításával arra tesz indítványt, hogy a díjak eltörlésével kieső bevételeket mely minisztériumok kommunikációs és marketing forrásaiból fedezzék. A javaslat harmadik részében azt indítványozzák, hogy 2009. január 1-től a Szerencsejáték Zrt. játékadó címén befizetett 41 milliárd forintját osszák fel: 11 milliárd forint menne a felsőoktatási, 30 milliárd pedig az egészségügyi fejlesztésekre.

22:16 -
A főváros vonatkozásában a legfontosabb az, hogy a kórházi intézményrendszerben pótoljuk a kieső bevételeket - mondta Demszky Gábor főpolgármester a közszolgálati televíziónak adott vasárnapi esti nyilatkozatában.

21:51 -
A népszavazás politikai célját tekintve vereséget szenvedett, mert a kormányt nem tudta megbuktatni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke vasárnap Budapesten.

21:49 -
Az adatok 94,4 százalékának feldolgozása után elmondható, hogy várhatóan mindhárom kérdésben eredményes volt a népszavazás; az érvényesen szavazó választópolgárok több mint a fele a három kérdésre igen választ adott - jelentette be Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője vasárnap este. Mint a sajtótájékoztatón elmondta: az addig feldolgozott adatok alapján 3.752.090 személy vett részt a szavazáson, ez több, mint a választásra jogosultak 50,33 százaléka.
A kórházi napidíj ügyében a szavazatok 84,39 százaléka volt igen, a vizitdíj ügyében 82,75 százalék, a tandíj ügyében pedig 82,56 százalék.

Az országos népszavazáson az ország 3.174 településén, 10.951 szavazókörben folyt a munka.
A kórházi napidíjról feltett kérdés ügyében 3.720.590 érvényes szavazatot adtak le, ebből igen szavazat 3.139.940 volt, az igen szavazatok az érvényes szavazatok 84,39 százalékát jelentik. E kérdés tekintetében az országosan összesített adatok alapján az országos népszavazás várhatóan eredményes, mert az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a kérdésre igen választ adott.

A vizitdíj ügyében feltett kérdésre 3.723.151 érvényes szavazatot adtak le, ebből az igen szavazatok száma 3.081.034 volt, az érvényes szavazatok 82,75 százaléka. A népszavazás e kérdés tekintetében is várhatóan eredményes.

A képzési hozzájárulás ügyében feltett kérdésre 3.719.042 érvényes szavazatot adtak le, ebből 3.070.478 igen volt, ez az érvényesen szavazó választópolgárok 82,56 százaléka. A népszavazás várhatóan e kérdés tekintetében is eredményes.

"Az Országos Választási Iroda mai feladatát elvégezte" - mondta Rytkó Emília, hozzátéve: hétfőtől rögzítik a szavazóköri jegyzőkönyveket és azokat felszállítják Budapestre, hogy az Országos Választási Bizottság mielőbb megállapíthassa az országos népszavazás eredményt.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a magyar polgárok népszavazáskor, választáskor a gyakorlatban tapasztalhatják meg, hogy a magyar demokrácia működőképes. A miniszter megköszönte a mintegy 25 ezer köztisztviselő munkáját, akik a népszavazás sikeres lebonyolításában közreműködtek, valamint annak a 75 ezer delegáltnak, akik szintén segítették a választási szervek munkáját.

"És külön köszönöm a választási iroda munkatársainak, hogy ilyen gyorsan lehetővé tették, hogy ezeket az eredményeket megismerjük, és az ország immáron előre forduljon" - mondta.
Az Országos Választási Bizottság is befejezte munkáját vasárnap kora este; a testület következő ülését várhatóan kedden tartja, ahol döntenek a népszavazással kapcsolatos beadványokról.

21:47 -
A játékadó-bevétel nem új bevételi forrás, hanem a mindenkori éves költségvetés részét képező adónem, azaz az ellenzék nem talált új forrást a megszűnő intézményi és vállalkozói bevételek pótlására - mondta Veres János vasárnap este az MTI-nek.

21:43 -
A népszavazási eredmény ismeretében az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket és a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket - mondta Sólyom László köztársasági elnök az Országos Választási Központban tartott vasárnap esti, az előzetes tájékoztató eredményt ismertető sajtótájékoztatón, a Duna Palotában.

Az államfő köszönetet mondott a népszavazáson résztvevőknek, valamint a választási szerveknek a gyors és pontos munkáért.
A magyar választók kinyilvánították akaratukat, az eredmény egyértelmű - hangoztatta az államfő, utalva arra, hogy a részvétel és az eredmény az ország minden részében hasonló.Mint mondta, most a törvényhozókon és a politikusokon van a sor. Jelezte ugyanakkor, hogy a szükséges lépések meghozatala, illetve a következtetések levonása nem néhány nap a kérdése, de elodázni nem lehet.

21:40 -
A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséből adódó bevételkiesést a kormánynak pótolnia kell - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke vasárnap este az MTI-nek.

"Gyurcsány Ferenc nagyon jól tudja, hogy e nélkül a bevétel nélkül, ami különösen az alapellátásban megjelent, az ágazat működésképtelenné válik" - fogalmazott. A kamarai elnök "arcátlanságnak" nevezte, hogy a kormányfő úgy nyilatkozott: a kieső bevételeket a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak nincs szándékában visszapótolni. A kormánynak a kieső bevételeket megbízható és törvény által garantált módon biztosítania kell az egészségügynek - tette hozzá.

21:17 - A népszavazáson várhatóan több mint félmillió "nem" szavazat a liberálisok sikere - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján. A kisebbik koalíciós párt elnökének értékelése szerint a nemmel szavazók a liberálisok támogatói. Kóka János köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, illetve külön megköszönte a nemmel szavazók támogatását.

21:15 -
A rendszerváltás óta nem volt ilyen összefogás, a mai győzelem a magyarok önbecsülésének diadala is - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap, a párt budapesti központjában. Magyarország győzött, a kormánypártok pedig vesztettek a népszavazással - jelentette ki Orbán. A Polgárok Házában berendezett sajtóteremben még a pártelnök beszéde előtt kicserélték hátteret, a "Jövő igennel kezdődik" szlogent az "Igen! Magyarország győzött!" mottó váltotta. Orbán Viktor azt mondta, nem a pártok, nem a politikusok, hanem Magyarország győzött, a népszavazással a magyarok nyertek, győztek, akik igennel szavaztak és azok is, aki otthon drukkoltak a igenek győzelme mellett.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását