2024. április 20. - Tivadar

Pekingbe tekernek

Kerékpárral indult Pekingbe, a nyári olimpia helyszínére két magyar férfi, Berta István és Lénárt Ferenc. A két sportember több mint tízezer kilométert tesz meg öt hónap alatt egyedi készítésű kerékpárjával.
2008. március 8. szombat 12:55 - Hírextra
Mindketten régóta hódolnak ennek a sportágnak, de Pekingben még nem jártak, ezért vállalkoztak a hosszú útra.

Szeretnék tiszteletüket kifejezni a magyar olimpikonok hosszú és kemény felkészülése iránt, valamint céljuk az is, hogy felhívják az érintett országok polgárainak figyelmét a békés egymás mellett élés és a környezetvédelem fontosságára.

Az expedíció Budapestről, a Campona bevásárlóközponttól startolt szombat délelőtt, ahol családtagok, barátok, munkatársak búcsúztatták a budapesti Berta Istvánt és az orosházi Lénárt Ferencet. Köztük volt Hídvégi Üstös Pál, túlélési- és navigációs specialista is, aki egy darabig futva kísérte el a két sportolót.

Az expedíció civil diplomáciai feladatot is teljesít: végig magyar nemzeti színű zászlóval haladnak, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB) kaptak. A Magyar Solymász Egyesület a sportolókat ajánlólevéllel látta el, amelyben kérik mongóliai, kínai solymásztársaikat, hogy támogassák őket expedíciójuk során.

Berta István a távirati irodának elmondta: "nincs minden rendben, mert még az orosz vízumot nem sikerült beszerezni, de a Külügyminisztérium segítséget nyújt ebben. A többi vízum megvan, illetve Ulánbátorba kell elmennünk még a kínai vízumért".

Ettől függetlenül a két sportoló teljes elszántsággal elindult. Szombat este Orosházán rendeznek még egy baráti vacsorát, majd vasárnap reggel indulnak Romániába. Útjuk során még hat országot érintenek Moldáviát, Ukrajnát, Oroszországot, Kazahsztánt, Mongóliát és Kínát.

Mindkét sportoló egyedi készítésű kerékpárral vág neki az expedíciónak. Egy soproni manufaktúrában készültek a bringák, amelyek bírják a homokos, kavicsos utat és a változó hőmérsékleti viszonyokat is, továbbá könnyen megjavíthatók. A sportolók a mindennapi élethez szükséges dolgokat viszik magukkal, felszerelésük súlya körülbelül 40-45 kilogrammot nyom.

Előreláthatóan augusztus 8-án érkeznek meg a pekingi olimpiai faluba, ahol átadják a MOB-tól kapott zászlót. Utána szeretnének még legalább egy hétig maradni és néhány versenyt megnézni, majd azt tervezik, hogy repülővel utaznak Helsinkibe és onnan kerékpárral térnek haza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását