2024. május 5. - Györgyi

"Az a véleményünk, hogy lapátot, seprűt, gereblyét mindenki elbír"

A rendszeres szociális segély folyósításának feltételeit javasolja felülvizsgálatra Hajdúdorog és Hajdúnánás polgármestere, akik szerint indokolt lenne valamilyen feltételhez kötni a segély odaítélését; a kezdeményezésről a két városvezető csütörtökön fol
2008. március 6. csütörtök 13:42 - Hírextra
A rendszeres szociális segélyben részesülők problémája, hogy hosszútávon kikerültek a munka világából, és gyakorlatilag megélhetési kérdés lett számukra a segély - mondta Éles András, Hajdúdorog polgármestere a megbeszélését követően újságíróknak.

Közölte: ezért azt javasolják, hogy a kormány kösse valamilyen feltételhez az önkormányzatok útján történő segélyek odaítélést.

Partnerek vagyunk abban, hogy ezek az emberek munkát kapjanak az önkormányzatoknál, mert "az a véleményünk, hogy lapátot, seprűt, gereblyét mindenki elbír" - mondta Éles András, hozzátéve, hogy ez eredményezheti a munka világába való visszavezetést is.

Csige Tamás, Hajdúnánás polgármestere hangsúlyozta: a kezdeményezés "nem valakik ellen, hanem valakikért van". Azt szeretnénk, hogy ezek az emberek vissza tudjanak találni a munka világába - mondta.

Csige Tamás kitért arra, hogy az önkormányzat ezeket az emberek csak foglalkozás-egészségügyi vizsgálat után tudja alkalmazni, ennek megfelelően minden évben legalább egyszer eljutnak egy felülvizsgálatra, és így megvalósulhat a preventív tevékenység az egészségügy területén.
Közölte: eddig mintegy negyven polgármester csatlakozott a kezdeményezésükhöz, amelyet Gyurcsány Ferenc is pozitívan fogadott. A jövő héten a kérdésben találkozót kezdeményeznek polgármesterekkel és a szakmával - tette hozzá.

A városvezetők által a kormányfőnek átadott levélben az olvasható: "indokolt megnövelni és gyakoribbá tenni (...) a rendszeres szociális segélyezettek által teljesítendő munkavégzést, lehetőséget teremtve arra, hogy ezt kisebb napi munkaidőkeretben is teljesíteni tudják. Ez egyrészt segítséget nyújt a munkából kieső embereknek, hogy ne veszítsék el azokat a rutinokat, kézségeket, amelyek szükségesek a tartós foglakoztatáshoz, másrészt megerősíti az önkormányzati közfeladatok ellátását, a szokásos kommunális feladatok mellett több munkaóra fordítható a magukat nehezen ellátók gondozására, a házi segítségnyújtásra. Aki nem végzi el az előírt munkát, ne legyen jogosult a rendszeres szociális segélyre".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását