2024. május 3. - Tímea, Irma

Közös magyar EP-i beadvány

Olajos Péter (MDF), Duka-Zólyomi Árpád (MKP), Gál Kinga (FIDESZ), Sógor Csaba (RMDSZ) és Tőkés László (független) európai parlamenti képviselők sürgős, írásbeli választ igénylő kérdéssel fordultak a Bizotsághoz, a romániai Nagypatakon folyó magyar nyelvok
2008. március 5. szerda 13:21 - Hírextra
A romániai Nagypatak településen a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 2007 novembere óta szervez fakultatív magyar nyelvű oktatást az ott élő csángó magyar kisebbség számára. A nyelvórákat két magyarországi tanító tartja önkéntes alapon egy, a szövetség által bérelt ingatlanban az állami oktatási órák befejezése után. A magyar nyelvórákon a diákok szabad akaratukból vesznek részt, az oktatási program a közelmúltig fokozatosan fejlődött, a résztvevők száma nőtt.

A képviselők beadványából azonban kiderül, hogy a településen egy bejegyzés alatt álló szervezet a magyar nyelvű oktatás megszüntetését szeretné elérni, megzsarolták és megfélemlítik az oktatásban részt vevő diákokat és szüleiket. A nagypataki állami iskola pedig a közelmúltban helyt adott egy olyan találkozónak, ahol igyekeztek lebeszélni a gyermekeket a magyarórákon való részvételről.

A sorozatos fenyegetések hatására a szövetség 2008. február 26-i foglalkozásán már csak egy diák vett részt és az oktatás helyszínéül szolgáló épületet – mely egyben tanítók lakhelye is - ismeretlenek kővel dobálták meg. A diákok beszámoltak arról is, hogy a román iskolában több tanár is rossz érdemjegyeket helyezett kilátásba büntetésképpen azok számára, aki részt vesznek a délutáni magyarórákon.

Az írásbeli kérdés benyújtását kezdeményező Olajos Péter felháborítónak nevezte a történteket hangsúlyozva, hogy azokat a gyerekeket igyekeznek eltántorítani az anyanyelvi oktatásban való részvételtől, akik délutáni szabadidejüket feláldozva próbálják gyakorolni azt, ami az állami oktatásban számukra nem lehetséges: a magyar nyelvtanulást.

A képviselők szerint a fenti eset súlyosan sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájának 22-ik cikkét, amely kimondja, hogy az Unió tiszteletben tartja a kulturális, vallási és nyelvi sokféleségét, ezért a Bizottság sürgős intézkedését kérték a hasonló jelenségek megakadályozására a 2007. január 1.-e óta Európai Uniós tag Romániában.
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását