2024. április 26. - Ervin

Füstifecskék érkeztek

Megérkezett az első füsti fecske és vele együtt más vonuló, vagy az országon csak átvonuló madarak is, az Alföldön láttak bíbiceket, aranyliléket, pajzsoscankókat és mezei pacsirtákat is - közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME).
2008. március 5. szerda 19:03 - Hírextra
Az első füstifecskét Pesthidegkúton látták február 28-án, ami nagyon korai érkezésnek számít. Általában április elején térnek vissza ezek a madarak. Berényi Zsombor, az MME szervezeti koordinátora szerint a korán érkező füstifecske akkor jár jól, ha visszafordul, ugyanis itt még nem talál elegendő táplálékot, akár el is pusztulhat.

A füstifecske legyekkel, szúnyogokkal táplálkozik, magyarországi állománya 220 ezer-320 ezer párra tehető. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint. A telet Dél-Afrikában, Kelet-Afrikában tölti.
A partimadarak nagy része nem fészkel az országban csak átvonul, kivéve a bíbicet, a piroslábú cankót a sárszalonkát, a mezei pacsirtát és a nagy godát, amelyek mostanában térnek vissza.
A bíbic gyakori fészkelő madár Magyarországon, szinte minden vizes élőhelyen, vagy szikes pusztán fészkel, de akár a szántóföldek belvizes foltjainál is megtelepszik. Állománya 93 ezer-150 ezer pár. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Ugyancsak gyakori fészkelő madár a piroslábú cankó, országos állománya stabil, 600-800 pár. Nedves réteken, legelőkön költ, többnyire bíbicek és nagy godák társaságában. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.
A sárszalonka előszeretettel költ mocsarak és vizenyős rétek zsombékosaiban. Biztos állományú faj, 650-1200 páras populációval. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Rövidtávú vonuló, Dél-Európában és Észak-Afrikában telel.

A mezei pacsirta nagyon gyakori, közismert fészkelő madár, elsősorban mezőgazdasági területeken és füves pusztákon költ. Tápláléka rovarokból áll, míg télen gyommagvakból, és növényi részekből. Állománya stabil 700 ezer-900 ezer pár. Védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Enyhe teleken előfordul, hogy áttelel.

Szintén a vizes élőhelyekhez kötődik a nagy goda, főként réteken, legelőkön fészkel. Állománya 500-1000 pár. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

A Magyarországon csak átvonuló, megpihenő madarak impozáns látványt kínálnak a madármegfigyelőknek, hiszen olyan ritkaságokat láthatnak, mint a pajzsoscankó, vagy az aranylile.

A pajzsoscankó az északabbra fekvő országokban költ, ahol kiterjedt nedves rétek, legelők és mocsarak vannak. Védett madár, természetvédelmi értéke: 10 ezer forint. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti.

Az északi tundra fészkelő madara az aranylile, amely Magyarország területén március-április között látható. Gyakran vonul együtt bíbicekkel. Szintén védett madár, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A Magyar Madártani Egyesület idén is elindította tavaszi madárles programját és arra biztatja a családokat, iskolai osztályokat, madárbarátokat, hogy szervezzenek kirándulásokat és figyeljék meg a négy könnyen felismerhető madárfajt a fehér gólyát,a kakukkot, a sarlósfecskét és a füsti fecskét. Megfigyeléseiket a www.springalive.net című honlapra tehetik fel.
A programban résztvevők ajándék karkötőt kapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását