2024. április 26. - Ervin

Kiszorították a piacról a Netscape-et

Nem fejlesztik, s ezzel meg is szüntetik a Netscape amerikai böngészőprogramot, aminek a fő oka, hogy a vetélytársak kiszorították a piacról, és részesedése mindössze 0,6 százalékra csökkent. Az első népszerű internetes böngészőprogramot, a Netscape Navig
2008. március 4. kedd 07:05 - Hírextra
A Netscape Navigator 1.0 1994-ben jelent meg és a szoftver egyértelműen egyeduralkodó volt a böngészők piacán, egészen az Internet Explorer (IE) megjelenéséig. A konkurencia növekedésével kezdetét vette a böngészőháború, melyből az Internet Explorer került ki győztesen a kilencvenes évek végére. A döntő lökést az adta, hogy a Microsoft integrálta a böngészőjét a Windows 95 második kiadásába és az ezt követő windows verziókba. Az Internet Explorer piaci részesedése 1999-re - a Windows 98 elterjedésére - elérte a 86 százalék körüli értéket, ezzel az erőviszonyok mintegy 3 év alatt megfordultak.

Ennél érdekesebb azonban, hogy a tulajdonos AOL (American Online) a végsőkig (tehát idén februárig) dolgozott a Netscape frissítésein. Pedig régóta biztosra lehetett venni, hogy az Explorer egykori legnagyobb konkurensének már nem sok van hátra. 2003-ban az AOL drasztikusan redukálta a Netscape fejlesztésére szánt keretet. Az American Online tulajdonképpen csak a Microsoft elleni kartellküzdelem miatt vásárolta meg a Netscape-et.

Ennek köszönhetően a Netscape böngésző megmaradt, noha piaci részesedése extrém módon lecsökkent, s a Netscape Corp. egyedül már nem lett volna életképes. A felvásárlásnak köszönhetően a Microsoft negatív, versenyellenesnek is bélyegezhető befolyása nem tűnt a bíróság előtt olyan súlyosnak, mint amilyen ténylegesen volt. Ennek ellenére az AOL jelentős kártérítést (750 millió dollárt) kapott a Microsofttól.

A Netscape fejlesztőcsapata ezentúl csak a Mozillia és a Flock (logója képünkön) böngészők megújítására koncentrál. Míg előbbi már 28 százalékos részesedést tudhat magáénak az európai böngészőpiacon, addig utóbbi lehet a legújabb generációs, "social web browser"-ek (vagyis kimondottan web kettes alkalmazásokra fejlesztett böngészők) úttörője.
Forrás: MTI/IgenHir.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását