2024. április 20. - Tivadar

Elégtelen a fájdalomcsillapítók eloszlása

A világon felhasznált fájdalomcsillapítók 89 százalékát Európában és Észak-Amerikában használják fel, míg a világ népességének 80 százalékát kitevő fejlődő országok ennek csupán 6 százalékát fogyasztották el 2007-ben - áll az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-el
2008. március 4. kedd 17:08 - Hírextra
A jelentés szerint az elégtelen elosztásban nagy szerepe van az orvosok hiányos szakképzettségének, a hozzáállásnak, a szabályozásnak és a gazdasági akadályoknak.

A jelentés ismertetőjén elhangzott, hogy Magyarországon csak az egyharmadát használják fel a normális morfin mennyiségnek, vagyis nem kezelik rendesen a fájdalmat. Az orvosok - főleg a szakképzettség hiányosságai miatt - inkább gyulladáscsökkentőket írnak fel fájdalomcsökkentő helyett - mutatott rá Telekes András, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.

Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság Kábítószer-ellenes Munkacsoportjának vezetője elmondta: a jelentés szerint mintegy 50 ezer hektárról 70 ezer hektárra nőtt 2007-ben az előző évhez képest a cannabis termesztésére használt földterület a világon.

Európában és ezen belül Magyarországon is ez számít a legnépszerűbb drognak - tette hozzá.
A jelentés szerint a cannabis mellett egyre többen élnek kokainnal Európában: főleg Finnországban, Németországban, Spanyolországban és Svájcban nőtt a kokainhasználók száma.
A heroinhasználók száma viszont visszaesőben van, bár továbbra is növekszik Afganisztánban - amely a világ heroin-fogyasztásának 95 százalékát fedezi - a termőföldek mérete és száma.
Európában 3,3 millió ember él heroinnal - tette hozzá Topolánszky Ákos.

A 2007-es évvel foglalkozó jelentés kiemeli, hogy néhány ország irracionálisan nagy figyelmet összpontosít az "alacsony szintű" bűnözők és kábítószer-fogyasztók üldözésére, ahelyett, hogy a nagyobb, gyakran szervezett kábítószercsempész-tevékenységeket venné célba.

Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának elnöke elmondta, hogy Magyarországon is nagy terhet ró az igazságszolgáltatásra a "nem arányos" büntetések alkalmazása: 2006-ban 2.484 embert ítéltek el kábítószer-visszaélés miatt, ebből 1.800 volt fogyasztó és csak 182 kereskedő - tette hozzá.

Nem a drogfogyasztókra, hanem a nagyobb súlyú, esetleg szervezett bűnözői kérdésekre kellene összpontosítani - mutatott rá a bírónő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását