2024. május 5. - Györgyi

A Medical Investment működtetheti a nagyatádi kórházat

A Medical Investment működtetheti 25 évig a nagyatádi kórházat - döntött keddi rendkívüli ülésén Nagyatád képviselő-testülete. A somogyi kisváros már korábban elhatározta, hogy eladósodott, február elejétől önkormányzati biztos felügyeletével működő kórhá
2008. március 4. kedd 22:57 - Hírextra

A tavalyi év végén első körben meghirdetett nyilvános pályázatra beérkezett két ajánlat nem felelt meg a kiírás feltételeinek. Ezért újabb pályázatot írt ki az önkormányzat, amelyre a HospInvest Zrt. és a Medical Investment nyújtott be érvényes ajánlatot.

Nagyatád képviselő-testülete 13:4 arányban az utóbbi társaságra voksolt, amellyel április 10-ig, meghatározott határidővel kívánja megkötni a végleges szerződést. A kórház vagyonkezelésbe adását a Nagyatádért Egyesület, a szocialisták, valamint a független képviselők támogatták, míg a négy fideszes képviselő nemmel voksolt.

Bakos József, a város Fidesz-frakciójának vezetője elmondta, nem látnak garanciát arra, hogy megvalósulnak a cég által az önkormányzatnak tett ígéretek, továbbá kifogásolhatónak tartják, hogy Nagyatád nem közbeszerzéssel választotta ki kórháza működtetőjét.

Rákóczy Attila, a szocialista frakció vezetője azzal indokolta döntésüket, próbálkoztak már többféle megoldással a kórház megmentésére, és úgy látják, ez az egy esély maradt. A pályázat nyerteséről szólva kifejtette, az eddigi országos tevékenységük figyelembevételével garanciát látnak arra, hogy magasabb színvonalú, stabil szolgáltatást nyújt majd a jövőben.

Bóta László, a nagyatádi kórház főigazgató-főorvosa arról számolt be, az intézmény 50-50 kilométerre fekszik a két legközelebbi, a kaposvári és a nagykanizsai súlyponti kórháztól. Jelenleg három várost, illetve 75 ezer embert lát el a nyolc aktív osztálya, a járóbeteg-szakellátása, valamint a krónikus és rehabilitációs osztályai, ezért a jövőben is egyértelműen szüksége van a térségnek az intézményre. Az idén 1,7 milliárd forintos költségvetésű kórház teljes kötelezettségállománya pillanatnyilag 421 millió forint, amit a tulajdonos önkormányzat nem tud kezelni, ezért a működtetésbe adással a kórház megmaradása a tét - hangsúlyozta a főigazgató.

"Sajnálom, hogy politikai ellentétek kereszttüzébe került a város kórházzal kapcsolatos döntése, mert ennek semmi köze a politikához" - utalt Bóta László a hétfő esti fórumra, amit a kórház ügyében tartottak fideszes vezetők és az EDDSZ vezetőjének részvételével.

Mint kifejtette: hosszú ideje keresik a legjobb megoldást, de a vagyonkezelésbe adásnál jobbat nem találtak. Szerinte az intézmény megmentése szempontjából kedvező fordulatot hozott a tavalyi év, amikor eltörölték a kötelező közbeszerzést, így nyilvános pályázaton kereshette meg a város a kórház működtetőjét.

A főigazgató szerint egy közbeszerzési eljárás azért hátrányosabb, mert szinte lehetetlen minden értékelési szempontot olyan objektíven értékelni, hogy aztán a vesztes ne találjon alkalmat hosszú pereskedésre. Egy hosszan tartó bizonytalanság pedig nem szolgálná a város, a kórház és a dolgozók érdekeit.

A Medical Investment programjának megvalósulása esetén a jelenlegi 501 fős dolgozói gárdából legfeljebb pár tucatnyi ember számíthat leépítésre - mondta a főigazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását