2024. július 21. - Dániel, Daniella

A magyar származású albán királyi család

Fóton, az egykori Károlyi-kastélyban bérel egy lakosztályt I. Léka albán király második unokatestvére, Károlyi László gróf, aki 1994-ben Angliából települt vissza Magyarországra.
2008. március 4. kedd 09:52 - Hírextra
Károlyi László elmondta az MTI-nek, hogy a Fóti Károlyiak Alapítványt igazgatja. Az alapítvány célja a volt Károlyi-birtokok kastélyainak restaurálása és a család szellemiségének felélesztése. Az alapítvány bevételeit a Gróf Károlyi-borokból szerzi. Egy német cég Magyarországon termeli és forgalmazza a borokat a Károlyi név és címer alatt.

A királyi rokon visszaemlékezett gyerekkorára, amikor a nyarakat Zebegényben töltötte nagyanyjánál, Apponyi Franciskánál, csakúgy, mint az össze unoka. A nagymama nagy szervező volt, a lányok virágjeleket kaptak, a fiúk bokrot vagy fát választhattak, de az egész falu is virág vagy bokornevet is viselt. Károlyi László 5-6 éves lehetett, de pontosan emlékszik nagyanyja kérdésére, hogy ki a legszebb lány a sok unoka és unokahúg között, amire azt felelte: Geraldine.

Albánia 1912-es megalakulása után Ahmed Zogut (1895-1961), az erős dohányos és szenvedélyes pókerjátékos hírében álló férfiút 1928-ban I. Zogu néven albán királlyá koronázták, és 1938 áprilisában vette feleségül a szépséges Apponyi Geraldine-t (1915-2002), az egyik magyar főnemesi család sarját. Szerelem volt első látásra, jegyezték meg történetírók, hozzátéve, hogy a mohácsi vész óta nem volt magyar királyné európai trónon. Az esküvőt Károlyi László nagyapja, Károlyi István finanszírozta - tette hozzá az unoka.

A királyi párnak Tiranában 1939. április 5-én megszületett a fia, Léka, de három nap múlva a családnak menekülnie kellett, mert a fasiszta olasz csapatok megszállták az országot. A királyi gyermeket Franciaországban és Svájcban iskoláztatták, majd a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémiát végezte el.

Az albán nemzetgyűlés 2002-ben visszahívta Dél-Afrikából a királyi családot, s visszaadta neki a tiranai királyi kastélyt és a durresi nyaralót. I. Zogu király 1961-ben Párizsban, asszonya, Apponyi Geraldine a tiranai visszatérés őszén, 87 éves korában meghalt és szinte vele együtt távozott húga, Virginia, aki ugyanakkor Budapestre tért vissza.

Virginia első házasságából két gyermek született, Baghy Júlia és Baghy András, de sorsukról nem tudnak a kutatók - mondta el az MTI-nek Gudenus János genealógus, a magyar főnemesi családok történetének kutatója, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

Magyarországon él a 72 éves Esterházy Antal herceg, akinek édesanyja Apponyi Gabriella (1910-1986) grófnő. Ugyancsak Magyarországon él a 75 éves Pálffy István gróf, akinek édesanyja Apponyi Júlia (1903-1994), nagyapja pedig Apponyi Albert (1846-1933) gróf, aki népszövetségi fődelegátus volt a trianoni tárgyalásokon.

Az albán királyi rokonság még élő magyar családjai között van a Batthyány, az Erdődy, a Forgách, a Perényi, a Nádasdy és a Sztáray arisztokrata család. A kihalt családok között kell megemlíteni a Balassa, a Báthori, a Frangepán, a Thököly és a Wesselényi famíliát és olyan történelmi hírességeket, mint Thurzó György nádor és Zrínyi Miklós, a szigetvári hős - tette hozzá Gudenus János.

Apponyi Geraldine-nak, az albán királyné családjának az ősei Nyitra vármegyében éltek. A család első ismert őse Vörös Tamás csejtei várnagy volt, aki Győr vármegyéből Nyitrába költözött és Appony várára királyi adományt kapott. Vörös Tamás 1344-ben és 1346-ban követ volt Avignonban, a pápai udvarnál, s az ő fia, Miklós viselte elsőként az Apponyi nevet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását