2024. április 29. - Péter

Háziorvosok a vizitdíj mellett és ellen

A vizitdíj kérdése megosztja az érintett háziorvosok és fogorvosok társadalmát is; van, aki a vizitdíj mellett érvel, van, aki ellene, sőt olyan doktor is akad, aki egyenesen megtagadta a díj beszedését betegeitől.
2008. március 2. vasárnap 09:48 - Hírextra

Komáromi Zoltán háziorvos több kollégájával együtt február második felében indított el aláírásgyűjtést a vizitdíj megtartása mellett, azóta 307 orvos és háromezer más személy csatlakozott az akcióhoz. A csatlakozók úgy vélik, a vizitdíj jelentős hozzájárulás a háziorvosok praxisbevételeihez, ebből egyebek között fejlesztésekre is lehetőség nyílik, ami a betegek érdekét szolgálja.

A vizitdíj védelmezői akciójuk bejelentésekor úgy fogalmaztak, hogy egy, az orvosok számára jó rendszer mellett szeretnének kiállni, és nem akarnak "célpontjai lenni a belpolitikai csatározásoknak".

"Nem hiszünk abban, hogy ha egy eredményes népszavazást követően a kormányzat eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmünket bármelyik politikai erő vissza fogja állítani, ezt akkor sem kapjuk vissza, ha a mostani ellenzék kerül hatalomra" - jósolták.

Ugyanakkor Plavecz János, a Tatabányai Kistérségi Háziorvosi Egyesület elnöke szerint a vizitdíjfizetés rendszere "etikátlan, megalázó és erkölcstelen és nagyban rontja az orvos-beteg kapcsolatot is".

A tatabányai háziorvos, az egyesületbe tömörült mintegy hatvan háziorvos nevében az MTI-nek nyilatkozva azzal érvelt: az ellátás költségét egyszer már megfizettették az emberekkel járulékok formájában. Ő úgy látja, hogy a vizitdíj nem plusz bevételt jelent az orvosoknak, hanem a korábban elvont fejlesztési és amortizációs költségek "visszapótlásáról" van szó.

Plavecz János megjegyezte: a díjfizetési kötelezettség óta saját praxisának ugyanolyan forgalma van, mint a díjfizetés előtt.

"Ennél gyalázatosabb és mérgezőbb dolgot én még nem láttam" - fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara megyei választókerületi elnöke, hozzátéve: a vizitdíj-fizetés szabályai sem egyértelműek, sokszor kell a beteggel vitatkozni, ami a gyógyítástól veszi el az időt.

Nagy Levente kunhegyesi fogorvos egyenesen megtagadta a törvényileg előírt vizitdíj beszedését betegeitől, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) 327 ezer forint megfizetésére kötelezte őt. A doktor a díj tavaly februári bevezetése óta nem szedi be a betegektől a vizitdíjat.

Az ellenőrzés 2007. február 15. és június 30. közötti időszakra vonatkozott, ezalatt a doktor 1.090 pácienst látott el, azok 300 forintos vizitdíja hiányzik - ismertette a megyei MEP vezetője. Tájékoztatása szerint a megyei pénztár fizetési felszólítást küldött a fogorvosnak, majd az előírt határidő után bírósághoz fordult, és kérte a fizetési meghagyás kiadását.

Nagy Levente elmondta, többek között azért tekint el a vizitdíj beszedésétől, mert az alkotmány szerint a kormány kötelessége az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről való gondoskodás. A bevétel, amit gyógyító tevékenységére fordíthatna, természetesen hiányzik, de ezt többletmunkával pótolja.
Az orvosokat törvény kötelezi a vizitdíj beszedésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását