2024. május 2. - Zsigmond

Tavaszi Építészeti Fesztivál

Először rendezi a Tavaszi Építészeti Fesztivált a Magyar Építőművészek Szövetsége(MÉSZ), az eseménysorozat két nemzetközi építészeti kiállítással nyílik meg március 7-én - tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t.
2008. február 29. péntek 20:42 - Hírextra

A rendezvény célja, hogy a kelet és nyugat-európai építészetet és szakembereket közelebb hozza egymáshoz, fórumot nyisson eredményeik kölcsönös megismerésére - olvasható a közleményben.

A nyitónapon az érdeklődők a Mies van der Rohe Díj, azaz az Európai Unió kortárs építészeti elismerésének utazó kiállítását láthatják a budapesti VAM Design Centerben, míg a finn építészetet bemutató tárlatnak a szövetség székháza ad otthont.

Az összegzés szerint az 1988-ban alapított, Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) német származású, amerikai építészről elnevezett kortárs építészeti díjat kétévente ítéli oda az Európai Unió. A 40 kiválasztott alkotásból készített vándorkiállítás 2006 után második alkalommal - Frankfurton és Párizson át - érkezik Magyarországra.

Az április 19-ig megtekinthető tárlatot Gaetan Siew, az Építőművészek Nemzetközi Szövetségének (International Union of Architects) elnöke és Lluis Hortet, a Mies van der Rohe Alapítvány elnöke nyitja meg.

A MÉSZ megemlítette azt is, hogy a kiállításokra a Visegrádi Négyek országainak építőművész szövetsége elnökeit is várják.

A kiállítások mellett az április 19-ig tartó rendezvénysorozat jelentős eseményének ígérkezik az ötödik alkalommal megrendezendő Építészeti Kongresszus.

A tanácskozáson négy világhírű építész - Teemu Kurkela (JKMM Architects, Helsinki), Daniel Libeskind (Daniel Libeskind Architects, New York), Louis Becker (Henning Larsen Architects, Koppenhága), valamint Tuomo Siitonen (Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen, Helsinki) - tart előadást olyan kérdésekről, hol van ma térben és időben az építészet helye, lehetnek-e helyi válaszok az építészetben a globalitás korában, míg a legilletékesebb magyar szakemberek egyebek mellett a kormányzati negyed beruházásáról vitáznak.

A Tavaszi Építészeti Fesztiválon a magyar építészet eredményeit megismertetni és elismertetni szánt programokkal is várják az érdeklődőket.

A Magyar Építőművészek Szövetsége önkéntes tagságon alapuló szakmai társadalmi szervezet, amely az építészet szakmai, társadalmi, kulturális, művészeti és egyéb vonatkozásaival foglalkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását