2024. május 5. - Györgyi

Kaposvári színházigazgatói pályázat

Tiltakoznak a kaposvári szocialisták a polgármester azon eljárása miatt, miszerint a közgyűlés csütörtöki ülésén, még pályázat kiírása előtt bejelentette: felkéri Schwajda Györgyöt, nyújtsa be pályázatát a Csiky Gergely Színház igazgatói állására.
2008. február 29. péntek 20:49 - Hírextra

"Ezzel egyértelművé tette, kit látna szívesen a színház élén" - állítja Pintér Attila, az MSZP frakcióvezetője és Zsoldos Róbert, a párt városi elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben, amelyben felszólítják Szita Károly (Fidesz) polgármestert: "részrehajlás nélkül működjön közre a pályázatok elbírálásánál, annak érdekében, hogy a legkiválóbb jelölt foglalhassa el színházunk igazgatói székét".

Álláspontjuk szerint a Csiky Gergely Színház azért is tudott országos és nemzetközi hírű színházzá válni és maradni, mert a döntéseket szakmai alapon hozták meg, a politika még a pártállami rendszerben sem szólt bele ilyen módon a színház működésébe.

"A Csiky Gergely színház hírneve sokkal drágább annál, mintsem, hogy a politikai önkénnyel méltatlan körülményeket teremtsünk a vezetésre pályázók és a színház számára" - írták.
Emlékeztetnek arra, a polgármester már tavaly kinyilvánította, hogy ő dönti majd el, mi történik a színházban, amikor csak egy évre hirdették meg a színházigazgatói állást, "és ezt megszavaztatta a fideszes többséggel".

A szocialista politikusok közlése szerint minden pályázónak, a társulatnak, a város lakóinak és minden színházszeretőnek az a legkívánatosabb, ha a politika befolyása a most alkalmazott, "ötvenes éveket idéző módszerekkel" együtt távol marad a művészettől.

A kaposvári közgyűlés csütörtökön este tárgyalt a színházigazgatói pályázat öt évre szóló kiírásáról.
Szita Károly a napirend kapcsán azt mondta: Schwajda György író-dramaturg-rendezőt látná szívesen a Csiky Gergely Színház igazgató-főrendezőjének, ezért felkérte, hogy pályázzon.

"Kaposvárnak a legjobb jár, ezért kértem fel az új Nemzeti Színház első igazgatóját, hogy nyújtsa be pályázatát" - indokolta a felkérést a polgármester.

Znamenák Istvánnak, a Csiky Gergely Színház jelenlegi direktorának ez év június 30-án jár le a megbízása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását