2024. május 9. - Gergely

Pókok, skorpiók új otthona

Új létesítmény nyílt a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely az újvilági ízeltlábúaknak, például madárpókoknak, botsáskáknak, csótányoknak és egy fluoreszkáló skorpiónak ad otthont. Az új bemutatóterem a Pálmaház alatt, az Akvárium szomszédságában kapot
2008. február 28. csütörtök 16:01 - Hírextra

Az Állatkert saját erőből létrehozott új létesítményét barlangszerűen alakították ki, amelyben - a 18 különböző ízeltlábú fajt bemutató - terráriumot helyeztek el.

Egyedül a madárpókokat hat faj képviseli, közülük a brazíliai madárpók férfitenyér nagyságú. A bemutatott fajok között több botsáska is akad, némelyik ágra, levélre, vagy fonnyadt levélre hasonlít, köszönhetően hatékony mimikrijének, amely lehetővé teszi, hogy beleolvadjon környezetébe, de még a mozgása, viselkedése is a rejtőzködést szolgálja.

Bár a csótányoktól sokan idegenkednek, valójában roppant érdekes állatok, ezt az állatcsoportot is több faj képviseli. A kiállított példányok között néhány óriás méretű is akad, a legtermetesebb a barlangi óriáscsótány.

Az újvilági bemutató egyik látványosabb ízeltlábúja az arizonai hosszúszőrű skorpió, amelyet ibolyántúli fénnyel világítanak meg. Az ibolyántúli fény - amely az emberi szem számára láthatatlan - hatására a skorpió páncélja fluoreszkál, így a sejtelmes félhomályban kiválóan megfigyelhető az állat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ízeltlábú-gyűjteménye a fajgazdagság és a tenyésztési eredmények alapján nemzetközi hírűnek számít az állatkerti szakmai körökben. A gyűjteményből azonban az elmúlt hónapokban csak keveset láthatott a közönség, mert a Nagyszikla átépítése a régi rovarházat is érintette. Idén azonban több ízeltlábú-bemutató is nyílik az év során elkészülő nagyobb létesítmények részeként. Még az év első felében adják át a Szavannakifutót, ahol elsősorban afrikai ízeltlábúak kapnak majd helyet - mondta Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője.

Az újdonságokat ráadásul olcsóbban nézhetik meg a látogatók, mert március elsejétől csökkennek a jegyárak. Elsősorban a családdal, illetve csoportosan érkező látogatók élvezhetik a kedvezményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását