2024. április 27. - Zita

Elkészült Hitler szánja

Elkészült a híres "Hitler-szán" másolata Csehországban. A legendás katonai járművet, amely tulajdonképpen egyfajta sítalpakon járó és légcsavarral ellátott páncélozott személyautó, a náci birodalom vezetője elsősorban a végtelen orosz szteppeken szerette
2008. február 28. csütörtök 13:37 - Hírextra

Erre azonban a II. világháborúban 1943-ban a sztálingrádi csata után beállt fordulat miatt már nem kerülhetett sor.

A "Hitler-szán" prototípusát az 1940-es évek elején a csehországi Tatra Koprivnice autógyárban készítették el. A jármű sorozatgyártása a Wehrmacht részére már tervben volt, de a háborús fejlemények miatt végül is nem valósult meg. Az egyedülálló szerkezet prototípusa azonban megmaradt, s ma a Tatra gyár múzeumában látható.

Lelkes cseh szakértők ennek alapján három éves munkával elkészítették a "Hitler-szán" másolatát, amelyet a napokban a hegyekben is kipróbáltak.

"Bár a másolattól senki sem várja el, hogy teljes egészében rendelkezzen az eredeti gép tulajdonságaival, ki kellett próbálnunk a havas terepen is, hogyan működik. Miután a próbákat sikeresen befejeztük, a jármű az amerikai Nashville-ben lévő Lane Motor múzeumba kerül" - közölte újságírókkal Vítezslav Hinner, a járművel elkészítő csoport vezetője. Az egyedi gép árát azonban nem volt hajlandó elárulni.

A Tatra gyár múzeumában az észak-morvaországi Koprivnicében a XIX. század végén alapított híres autógyár termékeinek legszebb eredeti darabjai - köztük számos katonai autó - láthatóak. A "Hitler-szán" prototípusa évtizedek óta a legnépszerűbb kiállítási tárgyak közé tartozik. A múzeumot évente több tízezren keresik fel.

A Tatra Koprivnice autógyár jelenleg amerikai kézben van, s továbbra is leginkább katonai gépjárművek, speciális teherkocsik gyártásával foglalkozik. A cseh hadsereg tavalyelőtt majdnem másfélszáz speciális tehergépkocsit rendelt a gyártól. A kocsikat az idei év folyamán kezdik szállítani a hadseregnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását