2024. május 2. - Zsigmond

Az iskolások az influenzajárvány gócpontja?

A középiskolások közt működő szociális háló és interakcióik vizsgálata azt mutatja, hogy ez a csoport képezheti egy nagy járvány gerincét.
2008. február 28. csütörtök 16:57 - Hírextra

Az általánosiskolás és a középiskolás diákok körében kialakuló szociális hálózatot térképezte fel Új-Mexikó államban Robert J. Glass és lánya, Laura M. Glass. A felmérés során megkérdezték a diákokat, kivel és hogyan töltik el idejüket. Az egyénekből olyan csoportokat képeztek, mint egy háztartás, egy osztály, egy sportkör, ezeken belül is jelölve a személyek közti interakciókat.
Értékelték a csoportok méretét, az időt, melyet tagjaik együtt töltöttek és a kapcsolat jellegét, szorosságát.

A hálózat ismeretében modellezték a kutatók, hogyan terjedne az adott körben egy influenzajárvány. A külső szociális kapcsolatok aránya a középiskolások között volt a legnagyobb, 75 százalékuk hozzájárul egy járvány külső továbbadásához - állítja a BioMed Public Health amerikai szakportálon februárban megjelent tanulmány.

Az influenza közösségeken belüli terjedési módjának ismerete segítheti a hathatós intézkedések előkészítését egy nagy járvány esetére. A tanulmány szerzői szerint az iskolai szünet azonnali elrendelése megakadályozhatja a fertőzés nagyobb arányú továbbadását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását