2024. május 2. - Zsigmond

Küszöbön a gyógyszerellenáló TBC-járvány

Rekordszintet ért el világszerte a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek okozta tbc-s megbetegedések száma, különösen érinti ez a probléma a volt Szovjetunió egyes területeit - hozta nyilvánosságra az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO a 2004 óta elv
2008. február 27. szerda 13:58 - Hírextra
A tuberkulózis (gümőkór), amelyet a Robert Koch által 1882-ben felfedezett Mycobacterium tuberculosis vált ki, olyan fertőző betegség, amely elsősorban a tüdőt támadja meg. Évente kilencmillió friss megbetegedést regisztrálnak, s a 81 országra kiterjedő kutatás szerint ebből több mint félmillió esetet a Mycobacterium tuberculosis gyógyszerekkel szemben ellenálló törzse okozza. Ez az új megbetegedések 5 százalékát teszi ki.

A felmérés szerint a két vagy több az elsődleges tbc-kezelés során alkalmazott gyógyszerrel szemben rezisztens kórokozók 489.139 esetben okoztak megbetegedést (MDR-TB), míg negyvenezer esetben a még veszélyesebb, teljes mértékben ellenálló törzsek váltották ki a betegséget (XDR-TB).

Gümőkór következtében évente 1,6 millió ember veszíti életét, s a szakemberek aggodalma szerint a gyógyszerrezisztens kórokozótörzsek elterjedése még gyilkosabbá teszi a betegséget.
Az antituberkulotikumoknak ellenálló törzsek széles körben 45 országban terjedtek el, de másutt is jelen lehetnek, mivel az afrikai kontinensről nagyon kevés információt kapott a WHO.

"Nagyon aggaszt, hogy a világ nem veszi komolyan ezt a járványt. A felmérés nyilvánvalóvá tette, hogy bolygónk számos térsége nagy bajba került" - hangsúlyozta Mario Raviglione, a WHO Állítsuk meg a tbc-t osztályának (Stop TB Department) igazgatója.

A volt Szovjetunió több köztársasága - így Oroszország, Azerbajdzsán, Moldova és Ukrajna azon országok közé tartozik, amelyeket leginkább sújt a gyógyszerrezisztens törzsek okozta járvány. Mario Raviglione a jelenséget a társadalmi-gazdasági hanyatlás éveivel, a közegészségügyi rendszer szétesésével, rossz életkörülményekkel és más tényezőkkel magyarázta.

Az MDR-TB eseteinek a legmagasabb arányát Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban regisztrálták, ahol a friss gümőkóros megbetegedések 22 százaléka volt a többszörösen gyógyszerellenálló törzsek számlájára írható.

"Ez a világban valaha regisztrált legmagasabb arányszám" - hangsúlyozta Mario Raviglione.
Az MDR-TB igen elterjedt Moldovában , ahol a friss tuberkulózisos megbetegedések 19 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, valamint Ukrajna, Oroszország és Üzbegisztán némely vidékén. A felmérés szerint a többszörösen gyógyszerrezisztens törzsek okozta tbc elterjedt lehet Kínában is.
A legalacsonyabb az MDR-TB előfordulása az amerikai kontinensen, Európában és Afrikában, eltekintve Perutól, Ruandától, illetve Guatemalától.

Mindössze hat afrikai államban regisztrálták a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek gyakori előfordulását, amit Abigail Wright, a WHO tbc-szakértője azzal magyaráz, hogy a fekete kontinens több országában észrevétlen maradt ezen esetek hirtelen megszaporodása.

A WHO adatai szerint a világ népességének harmada fertőzött a tbc kórokozójával, s a világszervezet becslése szerint a baktériumhordozók 5-10 százalékánál életük során kifejlődik a betegség. A tbc-elleni küzdelemre az alacsony és közepes jövedelmű országokban 2008-ban a WHO becslése szerint 4,8 milliárd dollárt (közel 8,24 billió forintot) kellene fordítani. Az érintett országok és a nemzetközi szervezetek költségvetéséből ugyanakkor 2,5 milliárd dollár (4,29 billió forint) hiányzik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását