2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MSZP-frakció az új külügyi stratégiáért

Az MSZP-frakció támogatja az új külkapcsolati stratégiát, amelynek hármas célja: a versenyképes és felelős Magyarország, illetve a sikeres magyarság. Erről Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt kedden az MTI-nek, miután a
2008. február 27. szerda 07:00 - Hírextra

Az új külkapcsolati stratégia a korábbihoz hasonlóan három fő irányt határoz meg a magyar külpolitika számára, azaz versenyképes Magyarország az Európai Unióban, sikeres magyarság a régióban és felelős Magyarország a világban - mondta a politikus.

Hozzátette: az új stratégia meghatározza a magyar külpolitika alapjait, számba veszi a nemzetközi környezet változásait és az ebből adódó feladatokat.

Mesterházy Attila a frakció által támogatott dokumentumról elmondta, hangsúlyos eleme, hogy Magyarország külpolitikáját NATO- és az EU-tagság, illetve a magyar nemzeti érdek képviselete határozza meg.

A frakcióvezető-helyettes a stratégia elkészítését azzal indokolta, hogy úgy ítélte meg a kormány, az eddigi hármas külpolitikai prioritást újra kell gondolni, hiszen sok minden változott Magyarország életében. Emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás óta három cél határozta meg a magyar külpolitikát: az euroatlanti integráció, a jószomszédi viszony és a határon túli magyarokról való gondoskodás.
Mint mondta, a kormány szerdai ülésén dönt a stratégiáról.

A külügyi tárca koordinálásával és szerkesztésében készülő külkapcsolati stratégia tervezetét a kormány első olvasatban tavaly októberben hagyta jóvá; a dokumentum társadalmi és politikai egyeztetése 2007 novemberében kezdődött.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar és az orosz kormány megállapodást köt a Déli áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről, Mesterházy Attila elmondta, a frakcióban támogatták ezt a kezdeményezést, mivel Magyarországnak az energiabiztonság szavatolásában kettős célja van, a forrás és az elérési útvonal diverzifikálása.

Az MSZP-s képviselők álláspontja szerint ugyanakkor támogatni kell az uniós energiapolitikát, a Nabucco-vezetéket is - fűzte hozzá.

Az a cél, hogy minél több gázvezeték haladjon át Magyarország, mert így több lehetőség is van arra, hogy gázt szerezzünk be - hangoztatta az MSZP politikusa.

Mesterházy Attila a Koszovó elismerésére vonatkozó kérdésre azt mondta, továbbra is az az álláspontjuk, hogy Magyarország el fogja ismerni Koszovó függetlenségét, de annak időpontját, a vajdasági magyarokra figyelemmel, még nem tudják megmondani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását