2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Adóreform - Kókában elakadt a tű

Az SZDSZ markáns adó- és óvatos járulékcsökkentéssel, illetve a rendkívül bonyolult, bürokratikus rendszer egyszerűsítésével képzeli el az adóreformot. Erről Kóka János, a kisebbik koalíciós párt elnöke számolt be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 27. szerda 16:19 - Hírextra
A politikus elmondta: örömmel vették, hogy a szocialisták elmozdultak a korábbi 50 milliárd forintos költségvetési mozgástértől, és Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök is 300 milliárdos közteher-csökkentésről beszél.

Álláspontja szerint először a két koalíciós pártnak kell megállapodnia, majd azt követően kezdeni tárgyalássorozatot a gazdasági élet szereplőivel.

A liberális adóreform részleteiről szólva elmondta, hogy takarékos, a jelenleginél jóval kevesebbet költő és kevesebb adót beszedő államot képzelnek el.

Első lépésnek az adóreform-alap létrehozását szánják 2009. január elsejétől, amibe a költségvetési többletet és az állami kiadásokból származó megtakarításokat helyeznék, és kizárólag adó- és deficitcsökkentésre fordítanák.

Kóka János elmondta, hogy a régió egyre több, Magyarországénál jóval nagyobb gazdasági növekedést felmutató országa - legutóbb Lengyelország - áll át az egykulcsos rendszerre, amely a gazdaság mellett a versenyképességet, illetve a foglalkoztatottságot is növeli.

Alapvető kritériumnak nevezte, hogy az adócsökkentés, így a majdani egykulcsos vagy átjárható adórendszer ne sértse az alacsony keresetű, illetve az alacsony képzettségű emberek érdekeit.
Egy kérdés kapcsán kifejtette, hogy a 20 százalékos adókulcs - amelyre vonatkozó javaslatot egyébként még nem tett az SZDSZ - az adójóváírás folytán nem jelentene adóemelést a jelenleg 18 százalékos kulccsal adózó kiskeresetűek számára.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy egységes, kivételek nélküli adórendszert akarnak, és óvatos járulékcsökkentést képzelnek el, mivel az egészségügyi reform csak úgy vihető végig, ha nem sérül a társadalombiztosítási alapok stabilitása.

Kóka János véleménye szerint az adószabályok alóli kivételek mindig igazságtalanok és trükközésre, kiskapuk keresésére sarkallnak.

Ezt illusztrálandó kifejtette, hogy a maximálisan 10 fő alkalmazottra elképzelt adókedvezmény azzal járna, hogy a 80 fős vállalkozások szétválnának 8 cégre, egy 150 fős vállalkozás esetében pedig egyáltalán nem csökkentené az adóterhet. Hozzátette, hogy ha adókedvezményekkel inspirálnák a befektetést a hátrányos helyzetű régiókba, az következne be, mint régen Olaszországban, az akkor hátrányos helyzetű Szicília esetében, hogy minden vállalat bejegyzett ott egy céget, de nem történt sem fejlesztés, sem munkahelyteremtés, legfeljebb a vállalati elnök minden hónapban egyszer elment oda.

Kérdésre válaszolva Kóka János közölte, hogy pártja soha nem adja fel az egykulcsos adórendszerre vonatkozó elképzeléseit, de 2009-től erre nem lát még lehetőséget.
Az adórendszer egyszerűsítése kapcsán a pártelnök kitért arra, hogy Magyarország nemcsak a munkavállalóktól és a gazdaság szereplőitől elvont adó mennyiségét illetően áll dobogós helyen a világban, hanem ráadásul rendkívül bonyolult és bürokratikus adórendszere van, amely 50 különböző jogcímen von el adót, járulékot és illetéket.

Álláspontja szerint, ha a vállalkozások az erre fordított időt és energiát produktumok megteremtésére tudnák fordítani, az is lökést adna a gazdaság növekedésének, a munkahelyteremtésnek és értelemszerűen a versenyképességnek.

Kóka János kitért arra is, hogy az SZDSZ megszüntetné az úgynevezett különadókat, amelyeket a nehéz költségvetési helyzetre hivatkozva amúgy is átmenetinek mondtak.

Egy másik kérdés kapcsán a pártelnök úgy nyilatkozott, hogy a liberálisok szívesebben látnának a 300 milliárd helyett egy 500-600 milliárdos adócsökkentést, de erre 2009-ben ők sem látnak lehetőséget, költségvetési mozgásteret.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását