2024. április 25. - Márk

Öregszik az autópark

Öregszik az amerikai autópark, aminek egyrészt a mind kiválóbb minőségű, tartósabb járművek, másrészt a bizonytalan gazdasági kilátások állnak a hátterében. A R.L. Polk járműipari szaktanácsadással foglalkozó cég kutatása szerint az amerikaiak a korábbiak
2008. február 26. kedd 12:31 - Hírextra
A jobb kocsik tovább tartanak, kevesebb a meghibásodás, másfelől a sokak szerint a recesszió felé tartó gazdaság körülményei között az amerikaiak kétszer is meggondolják az új jármű vásárlását.

Az Egyesült Államok útjain tavaly 9,2 év volt a kocsik átlagos életkora. Ez rekord, azelőtt soha nem volt ilyen öreg az amerikai autópark. Tavaly a személygépkocsik 41,3 százaléka nem kevesebb mint 11 éve rótta az utakat; ez az arány a megelőző évben 40,9 százalék volt. Az Amerikában különösen népszerű, európai városi szemmel ormótlan, benzinzabáló truckok és terepjárók ifjabbak, de azok is öregedtek, átlagéletkoruk 7,1 év volt 2007-ben. A R.L. Polk becslése szerint ezek az autók tovább öregszenek, el fogják érni a személyautók korát.

Az újautóeladások Amerikában 2007-ben 3 százalékkal csökkentek. Az emelkedő üzemanyagárak mellett ebben döntő szerepe volt a több szektorra tovagyűrűző lakóingatlan-piaci válságnak, amely jelentős fogyasztói csoportok megélhetését nehezítette meg, sokan elhalasztották az esedékes autóvásárlást. A felmérést készítő cég szerint a járművek korosodását azonban alapvetően nem a gyengélkedő gazdaság okozza, hanem a kocsik tartóssága. Egyre több háztartásban tartanak egynél több autót, mint régebben, ami arra is utal, hogy az emberek nem szabadulnak meg a jó minőségű járművektől. Miközben új autóból 3 százalékkal kevesebb kelt el, 3-7 százalékkal több szervízszerződést kötöttek, amely az általában hároméves gyártói garancia utáni időszakra szól.

A R.L. Polk - amely 240 millió jármű adatait vizsgálta - úgy becsüli: a folyamatosan fejlődő technológiáknak köszönhetően a kocsik évről évre javulnak, mind kevesebb alkatrész hibásodik meg, így a járművek öregedése is várhatóan folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását