2024. április 29. - Péter

Egyre többen nem tartoznak egyetlen egyházhoz sem

Ha a vallásról van szó, egyre több felnőtt amerikai vallja, hogy egyik egyházhoz sem tartozik, bár az ország továbbra is hívő - állapította meg hétfőn egy felmérés.
2008. február 26. kedd 11:02 - Hírextra

A washingtoni Pew Forum on Religion and Public Life jelentése szerint folyamatosan csökken az egyházak iránti hűség, a római katolikus egyház pedig több hívet veszített el, mint bármelyik már felekezet.

"Az előrejelzések ellenére, amelyek szerint az Egyesült Államok követi Európát az egyház és az állam széleskörű szétválasztásában, az amerikai lakosság továbbra is nagyon vallásos, és a vallásgyakorlás és a vallás továbbra is fontos szerepet játszik az amerikai közéletben - állapította meg a felmérés.

A felmérés szerint, amely során több mint 36 ezer felnőtt amerikait kérdeztek meg, a lakosság 78,4 százaléka tartja magát kereszténynek. Közülük 51,3 százalék mondta azt, hogy protestáns, 23,9 százalék katolikus, 1,7 százalék mormon, 0,7 százalék Jehova Tanúja és kevesebb mint 0,3 százalék görög és orosz ortodox.

A legjobban azoknak a száma nőtt, akik azt közölték, hogy nem tartoznak egyetlen vallásfelekezethez sem.

A lakosok 7,3 százaléka válaszolta azt, hogy gyermekként nem tartozott egyetlen vallásfelekezethez sem. Ma a felnőttek 16,1 százaléka vallja, hogy egyik egyháznak sem tagja.

A felmérés arra nem tér ki, hogy miért válnak ki a hívők egyes egyházakból, és miért csatlakoznak másokhoz.

A protestánsok 26,3 százaléka evangélikus, 18,1 százaléka metodista vagy presbiteriánus.
A zsidók a lakosság 1,7 százalékát teszik ki, 0,7 százalék a reformirányzathoz tartozik, 0,5 százalék konzervatív és 0,3 százalék ortodox.

A buddhisták arányát 0,7 százalékra becsülik, a muzulmánokét 0,6 százalékra, a hindukét 0,4 százalékra és más világvallások híveit 0,3, az unitáriusokét 0,7-re, más liberális hívőkét 0,7 százalékra.

A jelentés szerint katolikus egyház több hívet veszített, mint bármelyik más egyesült államokbeli vallási csoport, a bevándorlók - elsősorban a spanyolajkúak - pótolják a hiányt.

A felmérés időpontjában, 2007-ben mintegy 225 millió felnőtt élt az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását